Σα να ξημερώνει ύστερα από μια διαρκή νύχτα

Η «μαυρίλα» που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία είναι απ’ όλους γνωστή. Με τέτοια τεράστια ανεργία και με τα εκκαθαριστικά και τους λογαριασμούς να πέφτουν βροχή, ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Όμως, υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν διότι τότε η μιζέρια θα μας γίνει ρούχο που δε θα….
βγαίνει ποτέ από πάνω μας. Υπάρχουν κάποιες χαραμάδες από τις οποίες μπαίνει λίγο φως, αχνοφέγγει ή όπως θα λέγαμε… δείχνει να προσπαθεί να ξημερώσει μετά από μια διαρκή νύχτα.

Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις ευρώ είναι καλά νέα. Όπως και το γεγονός ότι το διαρθρωτικό πλεόνασμα, δηλαδή αν αφαιρεθεί η ύφεση από το πρωτογενές πλεόνασμα, πάει εντυπωσιακά καλά.

Είναι ενθαρρυντικό ότι μέσα σε ένα μήνα το κράτος πλήρωσε 600 εκατ. οφειλές σε τρίτους.

Είναι ενθαρρυντικό ότι η τράπεζα Πειραιώς, και θα ακολουθήσουν κι άλλες, μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων, κυρίως προς τις τράπεζες, αλλά και των πιστωτικών καρτών.

Μήπως να μη χαμογελάσουμε από το γεγονός ότι ο δείκτης PMI για τον Αύγουστο έδειξε ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης; Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν μόλις μέτρια και με το βραδύτερο ρυθμό σε διάστημα τρεισήμισι ετών. Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI – Purchasing Managers’ Index) –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών, κλείνοντας στις 48.7 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 47.0 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Το γεγονός αυτό υπέδειξε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των επιχειρησιακών συνθηκών, σε μέτριο ρυθμό.

Είμαστε ακόμη σε ύφεση, αφού ο δείκτης είναι κάτω από 50, αλλά κάτι φαίνεται να κινείται.

Εξαιρετικά καλό νέο είναι ότι ο τουρισμός «πετάει» και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα έσοδα τα 11,5 δις ευρώ και τα έμμεσα έσοδα να φτάσουν τα 34 δις ευρώ.

Όλα αυτά είναι καλά νέα που βεβαίως δεν μπορούν να μπουν στη ζυγαριά με τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων αλλά τουλάχιστον μπορεί να ισορροπήσει η κατάσταση.

Δεν ξέρουμε αν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, κάποιων συγκεκριμένων προσώπων ή όλων των πολιτών που κάνουν θυσίες. Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι η οικονομία έχει πιάσει πραγματικά πάτο και σιγά – σιγά ανεβαίνει προς τα πάνω. Είναι ακόμη βουτηγμένη στο νερό; Ναι. Είναι ακόμη προβληματική οικονομία; Ναι. Αλλά φαίνεται ότι στο τέλος του έτους θα δούμε πολύ εντυπωσιακά στοιχεία και για την ύφεση που θα κλείσει κάτω από 4%, χαμηλότερα από κάθε πρόβλεψη.

Όλα αυτά είναι καλά νέα και ισχυρά χαρτιά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και είναι το πρώτο βήμα για να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα που λένε από την κυβέρνηση. Δηλαδή ελάφρυνση από φόρους και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Όλα αυτά τα ξέρει καλά ο κ. Σαμαράς και περιμένει να δρέψει τους καρπούς της προσπάθειας. Και είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στο 2013. Διότι έτσι ακυρώνει την οικονομική του πολιτική και θέτει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της χώρας. Γι’ αυτό είναι πιο πιθανό να πει το «όχι» στην τρόικα σε περίπτωση που απαιτηθούν νέα μέτρα.

http://www.antinews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *