Σαμαράς καλεί Λαγκάρντ

Το πακέτο μέτρων κλείνει την Τρίτη, η έκθεση της τρόικας ακολουθεί στα τέλη της εβδομάδας, το κλίμα στην Ευρώπη έχει αρχίσει να μεταστρέφεται υπερ της Ελλάδας – βοηθοούσης της Μέρκελ. Φαίνεται λοιπόν ότι οι διαδικασίες για την έγκριση της δόσης του δανείου μπορεί να κινηθούν βάσει χρονοδιαγράμματος και η …..
εκταμίευση να γίνειι έγκαιρα, πριν το ελληνικό Δημόσιο βρεθεί με άδειο ταμείο και “ακάλυπτες επιταγές”. Το μόνο που φοβάται τώρα η κυβέρνηση είναι ένα “ατύχημα”, κάποια εμπλοκή που μπορεί να προέλθει από ολιγωρία, παρελκυστική τακτική ή σκόπιμη ενέργεια με φόντο την υπόγεια αντιπαράθεση Ευρωπαίων-ΔΝΤ.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός, καθώς απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά σε επίπεδο εγκρίσεων, συμφωνιών και διατυπώσεων, ενώ υπάρχει ήδη εμφανής διάσταση απόψεων για τον χειρισμό του ελληνικού προβλήματος.

Τον κίνδυνο αυτό προσπαθεί να αποτρέψει τώρα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, κινούμενος για να γεφυρώσει διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και να εξασφαλίσει συναίνεση όχι μόνον για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για την αποδοχή του αιτήματος επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής, με όρους που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του.

Επιχειρεί λοπόν να προσεγγίσει το ΔΝΤ και να διαλύσει τις “εντυπώσεις’ που δημιούργησε ο “ξαφνικός έρωτας” με την Ανγκελα Μέρκελ.

Οι επιτελείς του Ταμείου θεωρούν ότι, προσπαθώντας να αποκτήσει συμμάχους και ισχυρούς υποστηρικτές στην Ευρώπη, ο Αντ. Σαμαράς έχει προσδεθεί στο γερμανικό άρμα, συμπλέοντας στην παρούσα φάση με τις απόψεις του Βερολίνου. Αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια του ΔΝΤ να προωθήσει και να επιβάλει τις επιλογές του σχετικά με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η δυσφορία των επικεφαλής του ΔΝΤ για την τακτική Σαμαρά έχει εκφρασθεί και με τη στάση του εκππροσώπου του Ταμείου στην τρόικα, του Πολ Τόμσεν, ο οποίος σε πολλές φάσεις των διαπραγματεύσεων εμφανίσθηκε αδιάλλακτος έως εριστικός, οδξγώντας τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.

Περιμένουν λοιπόν μια κίνηση αποστασιοποίησης-διαφοροποίησης από πλευράς του Ελληνα πρωθυπουργού, που θα τους έδινε τη δυνατότητα αναθέρμανσης των σχέσεων και θα άφηνε περιθώρια για συνεννόηση και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Λαμβάνοντας υπόψη ολα τα δεδομένα και μετρώντας τι μπορεί να κερδίσει και πόσα θα διακινδυνεύσει, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να κάνει αυτή την κίνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ και σκοπεύει να μεταβεί στις ΗΠΑ γι αυτό το σκοπό.

Στόχος του είναι να δείξει ότι δεν έχει προσκολληθεί στη γερμανική “προστασία”, ότι στην αντιπαράθεση Ευρωπαίων-ΔΝΤ παραμένει ουδέτερος και ότι κινείται με μόνο γνώμονα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της χώρας.

Θα είναι ουσιαστικά μια “επίθεση φιλίας”, με στόχο την άρση παρεξηγήσεων και την κατανόηση των ελληνικών θέσεων.

Παράλληλα βέβαια θα ενισχύσει το διεθνές προφίλ του κ. Σαμαρά, όπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι επισημαίνουν με νόημα ότι ο Ευ. Βενιζέλος κινείται για να ενισχύσει τα ερείσματα του στις ΗΠΑ, προσγγίζοντας και το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται την επόμενη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Brookings και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η περίπτωση της Ελλάδας και ο ρόλος των ΗΠΑ». Η πρόσκληση και η ομιλία θα είναι η αφορμή για την πραγματοποίηση επαφών με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *