Τελευταία Νέα

Μοντέλο Δανίας: φόροι στα λιπαρά

Στη Δανία έβαλαν φόρους στα λιπαρά και έπεσαν τα έσοδα. Και οι δικοί μας φωστήρες είναι σίγουροι ότι αυξάνοντας τους φόρους θα βγάλουν περισσότερα. Αμ δε. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Ο Έλληνας δεν έχει άλλο «λίπος» να δώσει. Σε λίγο δεν θα έχει ούτε ζάχαρη, αυγά και μακαρόνια. Για κρέας δεν το συζητάω. Ήδη ξέρω αρκετούς που κάνουν υποχρεωτικά «υγιεινή διατροφή» με όσπρια.

Μοντέλο Δανίας: φόροι στα λιπαρά

Αν παρακολουθεί κανείς από κάποια απόσταση την ελληνική…
επικαιρότητα, μαθαίνει ότι δύο είναι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα media: οι νέοι φόροι και η μείωση μισθών δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Προφανώς κανένα από τα δύο δεν αποτελεί λύση, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ωστόσο, μην είμαστε υπερβολικοί. Δεν έχουμε μόνον εμείς μαθητευόμενους μάγους που βάζουν φόρους παντού, υπάρχουν και στη… Δανία! Ενδεχομένως δεν είναι τυχαίο, αλλά και στη χώρα του Βορρά πέρυσι η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα με το πρόσχημα της υγιεινής διατροφής. Σε μια χώρα που φημίζεται για τους ήδη πολύ υψηλούς συντελεστές φορολογίας, επιβλήθηκε φόρος στα κορεσμένα λιπαρά. Αυτό δεν είναι φορολογικό μέτρο, αφορά την υγιεινή διατροφή, όπως ο φόρος στα τσιγάρα που επιβάλλεται για την προστασία της υγείας, υποστήριξαν οι αρμόδιοι. Ενίσχυαν μάλιστα τα επιχειρήματά τους με τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας και περιστατικών καρκίνου στη χώρα. Η διαφορά με την ελληνική πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα αύξησαν τον ΦΠΑ στα εστιατόρια χωρίς να χρειάζονται πρόσχημα! Βέβαια, οι περισσότεροι δήλωσαν αργότερα ότι έκαναν λάθος και υποσχέθηκαν πως μετά τις εκλογές θα μειώσουν τον συντελεστή, υπόσχεση που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα…

Πάντως στη Δανία η φορολογία στα λιπαρά είχε άμεση επίπτωση όχι τόσο στην υγεία όσο στη συμπεριφορά του κοινού. Το πρώτο εξάμηνο του 2012, οι Δανοί αγόρασαν 700 τόνους λιγότερο βούτυρο και 500 τόνους λιγότερα μπισκότα και γλυκά. Μειώθηκε η παχυσαρκία; Aγνωστο. Σίγουρα περιορίστηκε ο τζίρος (η φορολογική βάση) και τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα, ενώ διαπιστώθηκε μετακόμιση πολλών επιχειρήσεων του κλάδου στη Γερμανία. Oπως επίσης αυξήθηκαν οι Δανοί που ψώνιζαν τα ανάλογα είδη από γειτονικές χώρες, χωρίς να αναφέρεται βελτίωση στη δημόσια υγεία.

Η αποτυχία αυτή δεν αποθαρρύνει τους αρμόδιους. Ο φόρος στα λιπαρά φαίνεται ότι θα καταργηθεί επειδή δεν αποδίδει, αλλά η εφευρετικότητά τους είναι απεριόριστη. Από τον ερχόμενο Ιανουάριο προγραμματίζεται φόρος στη ζάχαρη, που είναι επίσης βλαβερή για την υγεία. Αυτό θα επηρεάσει τις τιμές σε (αρκετά) αναψυκτικά, φυσικά τα γλυκά και (κάποια) επιδόρπια. Μάλλον θα ενισχύσει και τις παραγγελίες των νοικοκυριών από γειτονικές χώρες… Το μόνο περίεργο είναι γιατί η ιδέα «ξέφυγε» από τους δικούς μας που ήταν «fit» και χρειάζονταν γυμναστήριο στα γραφεία του κόμματος.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι η αύξηση της φορολογίας, πέρα από ένα επίπεδο, έχει αντίθετα αποτελέσματα και δεν αποδίδει. Στην Ελλάδα το επίπεδο της υπερφορολόγησης έχει ήδη ξεπεραστεί επειδή επιβάλλεται κυρίως σε όσους δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Οι υπόλοιποι είτε έχουν μείωση του (αφορολόγητου) εισοδήματος είτε αυτό παραμένει στα ίδια επίπεδα και αφορολόγητο, οπότε δεν έχουν πρόβλημα. Ούτε φορολογικά έσοδα το κράτος…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *