Θα σφάξουν και τον ιδιωτικό τομέα

Μπαράζ δημοσιευμάτων από φιλοκυβερνητικά Media προλειαίνει -όπως φαίνεται- το έδαοφς για νέες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα καθώς η τρόικα επιμένει στο μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης και στην αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sofokleousin.gr η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση τη μείωση του κόστους λειτουργάις των επιχειρήσεων ώστε να καταστεί ευκολότερη η είσοδος επενδυτών επισημαίνοντας ότι το ιδανικό σενάριο αφορά την….
περιστολή του κόστους μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των έμμεσων φόρων.

Η κυβέρνηση όμως απέρριψε αυτό το σενάριο καθώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα έσοδα από άλλες πηγές λόγω της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα η τρόικα ζήτησε τη μείωση της επαφής των επιχειρήσεων με δημοσίους υπαλλήλους για τον περιορισμό της διαφθοράς που αποτελεί κρυφό αλλά σηματνικό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Αφού η κυβέρνηση δεν εμφάνησε αποελέσματα από αυτούς τους τομείς οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας επιστρέφοντας στην Αθήνα ζήτησαν την κάμψη του λειτουργικού κόστους μέσω της ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας και τον περιορισμό του κόστους ανά εργαζόμενο. Όπερ σημαίνει ότι ζητά πιο εύκολες απολύσεις ώστε να υπάρξει “ανακάτεμα της τράπουλας” στους εργαζομένους και να μειωθεί η ανεργία στους νέους, οι οποίοι αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η τρόικα επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα των αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι διακόπηκε τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, με εντολή του πρωθυπουργού, η συνέχιση της απευθείας διαπραγμάτευσης με την τρόικα τόσο του ζητήματος των αποζημιώσεων, όσο και του ελάχιστου ωραρίου και της απασχόλησης την έκτη ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Συγκεκριμένα, τα τρία θέματα που έθεσε η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας είναι τα εξής:

Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζομένου.

Κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή περαιτέρω μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο). Αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *