Άκαρπες οι έρευνες για το αεροσκάφος, καμία «λάμψη» δεν εντόπισαν στον αέρα οι ΗΠΑ

Άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που εξαφανίστηκε με 239 επιβαίνοντες αργά το βράδυ…

της Παρασκευής, στις 20:40 ώρα Ελλάδος, ενώ πετούσε πάνω από τα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Περισσότερες από 40 πλέον ώρες μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 από τα ραντάρ, δεν έχουν εντοπιστεί συντρίμμια που να αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας συντριβή του Boeing 777-200, με μόνη ένδειξη να παραμένουν οι δύο μεγάλες πετρελαιοκηλίδες που εντοπίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στα ανοιχτά του Βιετνάμ. Παρά ταύτα, σκάφη που προσέγγισαν τις κηλίδες δεν εντόπισαν κανένα άλλο ίχνος του αεροπλάνου.

Η ακτίνα της επιχείρησης εντοπισμού και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες στρατιωτικά και πολιτικά σκάφη, έχει αυξηθεί προκειμένου να καλύψει ευρείες θαλάσσιες εκτάσεις γύρω από τις ακτές της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.

Γρίφος παραμένουν και τα αίτια της εξαφάνισης του Boeing, που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 35.000 ποδών, τη στιγμή που δεν υπήρχαν αναφορές για κακοκαιρία και δίχως να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Στοιχεία από τα ραντάρ δείχνουν πως το αεροσκάφος ενδέχεται να πραγματοποίησε αναστροφή λίγο πριν την εξαφάνισή του, παρά το γεγονός ότι είχε απόθεμα καυσίμων για δύο ώρες επιπλέον πτήσης μετά την άφιξη στον προορισμό του.

Οι Αρχές της Μαλαισίας αρνούνται να αποκλείσουν οιοδήποτε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου του σεναρίου τρομοκρατικής επίθεσης, ενδεχόμενο που ανέκυψε μετά την ανακάλυψη ότι δύο επιβάτες επιβιβάστηκαν στην πτήση MH370 με διαβατήρια ενός Ιταλού και ενός Αυστριακού πολίτη, που είχαν κλαπεί κατά τα τελευταία χρόνια στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιβάτες που χρησιμοποίησαν τα δύο κλεμμένα διαβατήρια αγόρασαν ταυτόχρονα τα εισιτήριά τους μέσω της China Southern Airlines, που μοιραζόταν την πτήση με την Malaysia Airlines, και επίσης αγόρασαν εισιτήρια για την ίδια πτήση-σύνδεση από το Πεκίνο προς Ευρώπη.

Οι έρευνες εστιάζουν σε τέσσερις συνολικά επιβάτες, με τις Αρχές ωστόσο να μην έχουν εντοπίσει τίποτα ύποπτο στις κινήσεις τους πριν την πτήση.

Πέντε επιβάτες που είχαν αγοράσει εισιτήριο δεν επιβιβάστηκαν στην πτήση.

Στις έρευνες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος βοηθούν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με αξιωματούχο να δηλώνει ωστόσο στους New York Times πως αμερικανικό σύστημα που καταγράφει λάμψεις στους αιθέρες (από πιθανές εκρήξεις) δεν εντόπισε τίποτε στην περιοχή που εξαφανίστηκε το αεροσκάφος.

Εν τω μεταξύ, κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οικογένεια ενός επιβάτη κατάφερε να τον καλέσει στο κινητό του και οι Αρχές ψάχνουν να βρουν από που προήλθε το σήμα του τηλεφώνου.

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *