ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ Ή ΟΧΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ;

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Ανεξάρτητα αν το υπάρχον πολιτικό σύστημα ήταν αυτό που πήρε την πρωτοβουλία για την εξάρθρωση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δεν θα…

μπορούσε παρά η εξέλιξη αυτή να προκαλούσε ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας που ήταν αντίθετο στο ανερχόμενο ναζιστικό κόμμα. Αυτή η συγκρατημένη ευφορία που υπάρχει στον κόσμο είναι ένα πολύ υγιές φαινόμενο κι αυτό θα πρέπει να το επισημάνουμε.

Η απόφαση αυτή για την εξάρθρωση ήταν απόφαση ενός πολιτικού συστήματος που δεν θα ήθελε μια οργανωμένη μαφία όπως είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής να πάρει το πάνω χέρι στην εξουσία, δηλαδή να ελέγξει αυτή το κράτος με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός φασιστικού κράτους. Σαφώς σ’ αυτή την απόφαση συνετέλεσε και η μεγάλη κοινωνική αγανάκτηση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το ολιγαρχικό σύστημα που αποτελείται σήμερα από τα κυβερνητικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ μέχρι σήμερα κάλυπτε τις δράσεις της Χρυσής Αυγής γιατί για διάφορους εκλογικίστικους λόγους τούς ευνοούσε η ύπαρξή της, έκρινε ότι η δράση της και η διείσδυσή της σε λαϊκά στρώματα έγινε τόσο απειλητική που δεν θα μπορούσε πλέον το ίδιο να ελέγξει την κατάσταση.

Δεν είναι λοιπόν οι «δημοκρατικές» δυνάμεις που πήραν αυτή την απόφαση για την εξάρθρωση, ούτε λειτούργησαν οι «δημοκρατικοί» θεσμοί. Σ’ αυτή τη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά κυβερνά μια αυταρχική ολιγαρχία που είναι τα κόμματα εξουσίας και εν δυνάμει όλα τα κόμματα που ως οργανωμένες μειοψηφίες παλεύουν να πάρουν την εξουσία.

Τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Η φασιστική οργάνωση ξεπέρασε τα «όρια» με το να δολοφονήσει έλληνα πολίτη και η δολοφονία αυτή ήταν η αφορμή που έκανε το φασιστικό απόστημα να σπάσει.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία για το ποιος ωφελήθηκε από την δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα γιατί θα αποπροσανατολιστούμε με υποθέσεις αστυνομικής φύσεως καθώς και με υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος περιορισμένης αξίας, καταλήγοντας στο ότι όποιος είναι εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου ή και το αντίθετο. Δεν θα μπούμε ούτε στη διαδικασία να πάρουμε θέση αν είχε εντολή να δολοφονήσει ο δολοφόνος ή όχι. Είναι θέμα τύχης και σύμπτωσης που δεν έχουν υπάρξει πολλές δολοφονίες από τις βάρβαρες επιθέσεις τους. Ήδη η ναζιστική αυτή συμμορία κατηγορείται για 4 ίσως και παραπάνω δολοφονίες, όπως και για τουλάχιστον 400 σοβαρούς τραυματισμούς. Δεν χρειαζόταν να δοθεί καν ειδική εντολή για δολοφονία -όχι ότι αυτό αποκλείεται- από τη στιγμή που οι γενικές εντολές της ηγεσίας τους ήταν τσακίστε οτιδήποτε είναι εχθρικό προς εμάς σήμερα, ενώ αργότερα οι εντολές θα ήταν τσακίστε οτιδήποτε είναι διαφορετικό από μας, σπέρνοντας έτσι το φόβο και τρομοκρατώντας ολόκληρη την κοινωνία.

Η Χρυσή Αυγή έχει φασιστική ιδεολογία κι αυτήν πραγμάτωνε συγκροτώντας συμμορία με τάγματα εφόδου και εγκληματούσε ενάντια σε οτιδήποτε διαφορετικό από αυτά που πρεσβεύει. Ήταν με τέτοιο τρόπο στημένη η δομή της, ώστε οποιοσδήποτε γινόταν μέλος της, πέρναγε ένα είδος δοκιμασίας εξασκώντας βία σε πρώτη φάση απέναντι σε μετανάστες. Ήταν μια εγκληματική φασιστική οργάνωση πέρα για πέρα κι έτσι πρέπει να ειδωθεί και να χτυπηθεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Είμαστε υπέρ της απαγόρευσης κομμάτων με ναζιστικές ιδεολογίες οι οποίες είτε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μόνο με βία μπορούν να συγκροτηθούν, με βία να αναπτυχθούν και με βία να καταλάβουν την εξουσία, αντιδρώντας με βία απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό υπάρχει πέρα απ’ αυτούς. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αθωώσουμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Κάθε άλλο. Δεν απαλλάσσεται η ολιγαρχία που κυβερνά από τα δικά της πολιτικά εγκλήματα απέναντι σε έναν λαό που βασανίζεται και υποφέρει από τις συνέπειες των πολιτικών αποφάσεών της. Αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για τα ναζιστικά κόμματα και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουμε απέναντί τους σαν κοινωνία.

Δεν δεχόμαστε να μας κυβερνά καμιά ιδεολογία πόσο μάλλον μια φασιστική ιδεολογία που θέλει να μας γυρίσει στον μεσαίωνα. Γιατί εδώ θα πρέπει να κάνουμε τη διάκριση. Η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι μια καθαρά ναζιστική ιδεολογία που θέλει να εξαφανίσει οτιδήποτε διαφορετικό υπάρχει, επιζητά την απόλυτη ομοιομορφία και είναι διαφορετική από την ιδεολογία των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων που ήταν υποχρεωμένα μέχρι τώρα να δέχονται τη διαφορετικότητα, έστω και φραστικά. Τα κόμματα αυτά -σε αντίθεση με τα φασιστικά κόμματα- έχουν εξαναγκαστεί ιστορικά μέσα από την πάλη του λαού να δεχτούν την ύπαρξη αρκετών βασικών ατομικών δικαιωμάτων και να θεσμοθετήσουν για την υπεράσπισή τους στα κοινοβούλια παρόλο που στις μέρες μας βρισκόμαστε σε φάση όπου τα κόμματα εξουσίας με φασίζουσα ροπή έχουν τη διάθεση να τα καταργήσουν.

Όταν μιλάμε για ιδεολογία, βέβαια, δεν μιλάμε γενικά για τις ιδέες που έχει κάποιος σαν άτομο. Δεν μιλάμε για τη δίωξη ατομικών ιδεών. Κανένας δεν πρέπει να κυνηγηθεί για τις ιδέες του ακόμα και αν αυτός πιστεύει στον Χίτλερ. Πρέπει όμως να απαγορευθεί η συγκρότηση οργανωμένων ομάδων με την ιδεολογία του Χίτλερ, όπως με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απαγορεύεται και η συγκρότηση μαφιόζικων ομάδων ακόμα κι αν αυτές θέλουν να έχουν οποιαδήποτε πολιτική χροιά. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο ιδεολογικό και το οργανωτικό μέρος μιας ναζιστικής οργάνωσης και πρέπει να τονιστεί ότι και τα δυο αυτά μέρη συνιστούν την ενιαία δομή της.

Από την άλλη, η φιλολογία για το αν η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα συστημικό ή όχι, είναι κενού περιεχομένου. Για ποιο σύστημα μιλάμε; Η Χρυσή Αυγή, όσον αφορά την πολιτική εξουσία, δεν ήταν ποτέ μέρος του πολιτικού συστήματος γιατί η ιδεολογία της δεν θέλει κανένα κόμμα, είναι ενάντια στο κοινοβουλευτικό σύστημα, θέλει κάτι χειρότερο, θέλει μόνο αυτή να κυβερνά με φασιστικό τρόπο, όπως ο Χίτλερ. Το ότι δεν δέχεται κανένα άλλο κόμμα και είναι απειλή για τα υπάρχοντα κόμματα δεν σημαίνει ότι την κάνει αυτομάτως και καλό κόμμα ή ότι δεν είναι κι αυτή μέρος του ολιγαρχικού συστήματος.

Η Χρυσή Αυγή σαν οργάνωση πρέπει να βγει εκτός νόμου και το επιχείρημα ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να την δυναμώσει δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει. Δεν μπορεί ο φόβος μήπως αυτή δυναμώσει να μας οδηγεί στο να μην κάνουμε τίποτε και έτσι να της επιτρέπουμε να οργανώνεται ανενόχλητα. Το αν καταφέρει να δυναμώσει στο μέλλον, εξαρτάται και από μας και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μια καινούργια πρόκληση που θα πρέπει να λύσουμε. Και τα λέμε αυτά χωρίς να περιβάλουμε με καμία εμπιστοσύνη τον κρατικό μηχανισμό και τα κόμματα εξουσίας.

Το επιχείρημα που προέρχεται κυρίως από το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς όντας αντίθετη με την απαγόρευση των φασιστικών κομμάτων επειδή πάντα φοβάται ότι ίσως θα έρθει αργότερα και η σειρά των κομμάτων της αριστεράς ή οποιουδήποτε άλλου κινήματος, δεν θα μας κάνει να μην δεχτούμε το προφανές, ότι μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση η οποία δολοφονεί δεν έχει καμιά δουλειά στην πολιτική ζωή. Ακόμα και ο φόβος μήπως μετά τις διώξεις κατά των ναζί μπορεί να χτυπηθούν αργότερα από το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικές ιδέες, δεν μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε την αρχική μας σκέψη ότι καθετί εγκληματικό πρέπει να πατάσσεται.

Αν το επόμενο βήμα των κρατούντων είναι να χτυπήσουν τις ιδέες των ανθρώπων με τη βία, δηλαδή πάνε να κάνουν τη δουλειά της Χρυσής Αυγής, εδώ είμαστε. Θα τους αντιμετωπίσουμε και θα έχουμε και γι’ αυτούς την ίδια θέση που έχουμε σήμερα όπως και για την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Όσο πιο καθαροί είμαστε να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι και σκεπτόμενοι κριτικά κάθε φορά, τόσο πιο καθαρή αντίληψη θα έχουμε για τα πράγματα και τόσο πιο πολύ θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Ο κίνδυνος του φασισμού θα εκμηδενιστεί μόνο όταν δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα μας, όπου ο λαός θα αυτοκυβερνάται δηλαδή θα αποφασίζει ο ίδιος για τη ζωή του άμεσα και δεν θα έχει ανάγκη από κανένα κόμμα ή σωτήρα για να τον αντιπροσωπεύει στις πολιτικές αποφάσεις του.

30/9/2013

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *