“Εμείς είμαστε οι…κρατούμενοι” λένε οι σωγρονιστικοί υπάλληλοι

Κραυγή αγανάκτησης από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μιλώντας στο Thousandnews.gr, καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, τις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν καθημερινά σε ένα επάγγελμα που….
όπως τονίζουν, έχει χαρακτηριστεί ως το δεύτερο πιο επικίνδυνο στον κόσμο μετά τους ανθρακωρύχους.

«Μπορεί θεωρητικά να προσέχουμε τους φυλακισμένους, όμως στην πράξη εμείς είμαστε οι κρατούμενοι», σχολιάζουν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το επάγγελμά τους.
Σύμφωνα με τους ίδιους, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας στη χώρα μας και με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις τελικές αποφάσεις των δικαστηρίων για τις ποινές των κατηγορουμένων, τα καταστήματα κράτησης (φυλακές) βάση των προδιαγραφών τους, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των κρατουμένων που έπρεπε να φιλοξενούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φυλακές Διαβατών, όπου ο αριθμός των κρατουμένων είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με των αριθμό που προβλέπεται. «Σήμερα οι κρατούμενοι είναι περίπου 600, τη στιγμή που θα έπρεπε να κρατούνται μόλις 280 άτομα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος,

Μάλιστα σημειώνει πως «θα έπρεπε να υπάρχουν 6 τ.μ. για κάθε κρατούμενο, δηλαδή 4 άτομα σε κάθε θάλαμο. Αντίθετα αυτή τη στιγμή συνωστίζονται 10 κρατούμενοι».
Σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών έρχεται να προστεθεί σύμφωνα με τον σωφρονιστικό υπάλληλο, Ανδρέα Φραγκούλη και η έλλειψη προσωπικού. Συγκεκριμένα ο κ. Φραγκούλης υποστήριξε πως στο εσωτερικό των φυλακών Διαβατών εργάζονται 75 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να προσέχουν 600 κρατούμενους.

Μάλιστα σε καθημερινή βάση υπάρχουν 15 φύλακες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και το βράδυ ο αριθμός πέφτει στους τρεις.

Αντίστοιχα τα σαββατοκύριακα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εργάζονται είναι 10 με 11 καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. «Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, οι εσωτερικοί φύλακες δεν έχουμε όπλα. Σκεφτείτε τώρα πόσο εύκολο είναι να κρατάς την ισορροπία μέσα στις φυλακές, όταν η αναλογία των κρατουμένων με τους φύλακες είναι δυσανάλογη».

Στο πλαίσιο αυτό από την πλευρά του ο κ. Ευριπίδης Δίκαρος που είναι και μέλος του συμβουλίου της Ομοσπονδίας σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδας, σημείωσε πως τα βράδια δεν υπάρχει ούτε νοσηλευτικό προσωπικό στις φυλακές Διαβατών. «Αν κάποιος από τους κρατούμενους αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας, ένας από τους τρεις που έχει βάρδια, καλείται να μπει μέσα στο θάλαμο με 10 κρατουμένους και να τον βοηθήσει»

Παράλληλα να τονιστεί πως όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που κόντρες μεταξύ «ομάδων» κρατουμένων είναι έντονες μέσα στα Διαβατά, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη επικινδυνότητα, σε σχέση με τη σωματική ακεραιότητα των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Εν τω μεταξύ, όπως σημείωσαν και οι τρεις, το πρόβλημα στις φυλακές Διαβατών δεν είναι μεμονωμένο. Σε όλα τα καταστήματα κράτησης της Ελλάδας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, λόγω της έλλειψης προσωπικού και των πολλών κρατουμένων. «Συνολικά υπάρχουν 14.000 κρατούμενοι σε όλη τη χώρα και 2000 φύλακες εσωτερικού. Μάλιστα μέχρι το 2015 θα βγουν στη σύνταξη 200 – 300 άτομα», αναφέρει ο κ. Δίκαρος σχολιάζοντας το πρόβλημα που υπάρχει συνολικά σε όλη τη χώρα.

http://www.thousandnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *