“Να μη χαθεί η ευκαιρία”


Οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μία ειρηνευτική συμφωνία εντός ενός έτους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, καλώντας τις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο, πριν από την…επίσημη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.
“Όπως είπα στον καθένα τους σήμερα, αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην ξαναδωθεί σύντομα. Δεν μπορούν να την αφήσουν να φύγει”, δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να αποκλείσουν την οδό που οδηγεί στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο επισήμανε στη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ομπάμα και την παλαιστινιακή ηγεσία, ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να δίνει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Οι δηλώσεις Νετανιάχου έγιναν λίγη ώρα αφότου το ένοπλο σκέλος της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα που στήθηκε σε Ισραηλινούς οδηγούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό δύο ατόμων. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επίθεση σε ένα 24ωρο.
Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι έχει επέλθει πλέον ο καιρός για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Ο Μαχμούντ Αμπάς εκτίμησε ότι “εντός ενός έτους” είναι εφικτή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή, απηύθηνε έκκληση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή και καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις που έγιναν στη Δυτική Όχθη εναντίον Ισραηλινών εποίκων, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.
Μιλώντας σε Ισραηλινούς και Άραβες ηγέτες, αλλά και ενώπιον του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, ο Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να παγώσει τις εποικιστικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη και επισήμανε ότι τώρα πλέον έχει επέλθει ο χρόνος για την ειρήνευση.
Στο μεταξύ ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τηρήσει τη δέσμευση για την αναζήτηση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται από την πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα.
ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *