Τελευταία Νέα

Υπερθεματίζει στη θέση άρνησης Τέντε και Καλαμίδα η ΕΔΕ

Τη στήριξή της στον Πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αρνήθηκαν την πρόσκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η πλειοψηφία των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Αν και ο Πρόεδρος της ΕΔΕ ακολουθεί ψηφοθηρώντας τακτική σύγκρουσης, με την κυβέρνηση, με πρόσχημα δήθεν την ανεξαρτησία των……
δικαστών, επιχείρημα για κλιμάκωση της κόντρας έδωσε και το ατυχές σχόλιο του υπουργού Δικαιοσύνης.

Έτσι με την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ φέρεται να απαντά στον Υπουργό:
Σχολιάζοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης την άρνηση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του ΑΠ να προσέλθουν στη Βουλή, προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε ότι «Κάποιοι από τους ανωτάτους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται όταν τους καλεί».
Το Δ. Σ. της Ένωσής μας, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του παρατηρεί τα εξής: Οι Νομικές Σχολές των εννόμων τάξεων όλων των προηγμένων χωρών διδάσκουν από αρχαιοτάτων χρόνων τη διάκριση και το ισότιμο των τριών λειτουργιών του Κράτους (Νομοθετικής, Δικαστικής, Εκτελεστικής). Συνεπώς, ο κ. Υπουργός θα έπρεπε «να έχει κατανοήσει» ότι σε ένα Κράτος Δικαίου, όπως θέλει να είναι η Χώρα μας, δεν υφίσταται προβάδισμα καμίας εξουσίας έναντι των άλλων, παρά μόνο συνεργασία με βάση την ισοτιμία και όχι την εξουσιαστική διάθεση.
Αφού οι ανωτέρω Συνταγματικές και Υπερσυνταγματικές αρχές αμφισβητήθηκαν, ορθώς ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκαν να προσέλθουν στην ανωτέρω Επιτροπή.
Η τοποθέτηση αυτή της ΕΔΕ ήταν αναμενόμενη, καθώς ο πρόεδρος της την είχε προαναγγείλει σε τηλεοπτική του εμφάνιση, προεξοφλώντας μάλιστα τη στάση του Δ.Σ. πριν καν το συγκαλέσει. Αναμενόταν δε να είναι σκληρότερη, όσο και η δική του δημόσια τοποθέτηση. Παρά το ότι αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί του η ανακοίνωση δεν ήταν ομόφωνη καθώς η μειοψηφία έδειξε τη διαφοροποίησή της εκδίδοντας τη δική της ανακοίνωση:
Σε σχέση με τη γενόμενη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη ότι « η Νομοθετική Εξουσία υπερέχει της Δικαστικής», παρατηρούμε τα εξής: Οι τρεις Λειτουργίες του Κράτους (Νομοθετική – Εκτελεστική- Δικαστική) είναι ισότιμες και ισόκυρες μεταξύ τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Η συντήρηση μιάς διαφαινόμενης αντιπαράθεσης δεν ωφελεί ούτε την εικόνα των θεσμών. Πρέπε, λοιπόν, να επικρατήσει η λογική της συνεργασίας και του διαλόγου, αλλά βεβαίως, μέσα στα πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού για την αντίστοιχη ισοτιμία μεταξύ των Λειτουργών κάθε μιας εκ των τριών Λειτουργιών, διότι μόνον έτσι θα προωθηθεί η επίλυση των προβλημάτων».
Με την στήριξή της προς τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θέλει να δείξει ο κομματάρχης πρόεδρός της, ότι το σύνολο, του δικαστικού σώματος επικροτεί τη στάση του Προέδρου και του Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι, όπως θέλει να τα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΔΕ. Πέντε από τους δέκα αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και προσήλθαν ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ούτε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕ εκφράζει το σύνολο των μελών της.
Εξάλλου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τονίζει, ότι δεν είναι υποχρεωτική η εμφάνισή του ενώπιον της Επιτροπής και είναι δικαίωμά του να μην προσέλθει. Άλλο όμως η άρνηση.

http://www.kentri.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΕΡΩΤΗΜΑ:

  ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ
  Α. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  Β. ΤΥΡΑΝΙΑ
  Γ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ
  ΘΕΛΩ ΤΙΣ ΠΟΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΜΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΓΥΦΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
  ΘΕΛΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ
  ΘΕΛΩ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
  ΘΕΛΩ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΕΔΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
  ΘΕΛΩ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
  ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ
  ΘΕΛΩ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ
  ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  ΘΕΛΩ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  ΘΕΛΩ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
  ΘΕΛΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
  ΘΕΛΩ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
  ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ
  ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ
  ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

  Reply
 3. Ανώνυμος

  ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΒΟΡΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΛΥΣΑΣΜΕΝΩΝ ΥΑΙΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΞΥΠΝΑΤΕ ΤΩΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *