Την ενοχή Καφύρα, Χρονόπουλου και Τσούρα πρότεινε ο Εισαγγελέας

 Την καταδίκη των τεσσάρων από τους πέντε κατηγορούμενους και την απαλλαγή μόνο ενός πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας Ευριπίδης Νικολάου κατά την
χθεσινή αγόρευσή του, στην υπόθεση των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας.

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με πηγές, πρότεινε την καταδίκη του τότε Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα και του πρώην Δημάρχου Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, καθώς επίσης του δασοφύλακα Μίνθης, Παναγιώτη Τσούρα και της ηλικιωμένης, Σοφίας Νικολοπούλου, από το Παλαιοχώρι, απ’ όπου είχε ξεκινήσει η φωτιά.

Αντίθετα, πρότεινε την απαλλαγή του Διοικητή της Πυροσβεστικής Κρεστένων, Νίκου Μιχαλόπουλου. Η αγόρευσή του διάρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα και προκάλεσε αίσθηση, καθώς το «κατηγορώ» σε βάρος των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν βαρύ.

Μετά τη χθεσινή αγόρευση του Εισαγγελέα προς το τέλος της βαίνει από το Τριμελές Εφετείο Πατρών η εκδίκαση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007 καθώς οι κατηγορούμενοι έχουν ολοκληρώσει τις προηγούμενες ημέρες την απολογία τους.

«Σειρά λαθών» υποστήριξε ο Χ. Καφύρας

Χθες από την πλευρά του ο πρώην Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της απολογίας του μίλησε «για μια σειρά λαθών από πλευράς και αστυνομίας, που οδήγησαν στην τραγωδία» ενώ στο εδώλιο κάθισε και ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι φωτιές οφείλονταν σε οργανωμένο σχέδιο καταστροφής και δεν υπήρχε πιθανότητα διάσωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καφύρας σημείωσε ότι δεν περίμεναν τέτοια βιβλική καταστροφή ούτε μπορούσαν να την αντιληφθούν και τόνισε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επικινδυνότητα εκείνων των 24 ωρών.

«Υπήρχε Πρόεδρος Κοινότητας που όταν η φωτιά πλησίαζε εκείνος κοιμόταν. Θεωρώ ότι γίνανε λάθη από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε.

Όσον αφορά το θέμα του κατά πόσο θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί από τις προηγούμενος μέρες, η ύπαρξη ενός χώρου συγκέντρωσης σε κάθε χωριό, σε περίπτωση καταστροφής, ο κ. Καφύρας υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να το υποδείξει αυτό κι ότι ήταν ευθύνη της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου. Ο Χαράλαμπος Καφύρας είπε ότι έχει αναλάβει ο ίδιος, στον βαθμό που του αναλογεί, την ηθική ευθύνη και γι’ αυτό δεν κατέβηκε υποψήφιος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Καλά οργανωμένο σχέδιο οι φωτιές», ανέφερε ο Π. Χρονόπουλος

Από την πλευρά του ο Πανταζής Χρονόπουλος είπε ότι είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για να σώσει κόσμο με κίνδυνο της ίδια της ζωής του και πως ένα 24ωρο πριν τις φωτιές ο ίδιος είχε σπεύσει στα γύρω χωριά και είχε ενημερώσει τους τοπικούς προέδρους. Είπε ακόμα ότι οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, καθώς σε πολύ κοντινές αποστάσεις ακούγονταν εκρήξεις και σημείωσε ότι σε μία περίπτωση βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός.

«Αν δει κανείς τα μέτωπα που είχαν σχηματιστεί ήταν όλα μια ευθεία και υπήρχε απόσταση στο ένα από το άλλο. Δεν υπήρψε καμιά δυνατότητα παρέμβασης, γιατί όλα αυτά ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο», ανέφερε.

Αγωνία για την απόφαση

Ο συνήγορος υπεράσπισης των τραγικών συγγενών των θυμάτων των πυρκαγιών, Αντώνης Φούσας, λίγο μετά την ολοκλήρωση της δίκης χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός πως ο Εισαγγελέας τόνισε στην πρότασή του πως οι κρατικοί λειτουργοί θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και να τους τηρούν ενώ επεσήμανε πως οι συγγενείς περιμένουν με αγωνία την απόφαση του Εφετείου η οποία αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

Αρχική

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *