Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες από τις εξώσεις στην Ισπανία

Πληθαίνουν τα τραγικά θύματα της κρίσης

Εικόνες που ραγίζουν καρδιές καταγράφονται καθημερινά στην Ισπανία, όπου μακραίνει η λίστα των…
ανθρώπων που χάνουν τη στέγη τους, καθώς πέφτουν θύματα των εξώσεων.

Μία από τις τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αυτή της Isabel Rodriguez Romero, η οποία ζούσε με το σύζυγό της, την κόρη της και τους γονείς της στα σπίτια της EMVS (δημοτικής εταιρείας στέγασης και γης ) στη Μαδρίτη. Όλη η οικογένεια έμεινε άνεργη και δεν μπορούσε να πληρώνει πλέον, με αποτέλεσμα οι οφειλές της να φθάσουν τα 1.000 ευρώ. Παρόλο που κατάφεραν να το πληρώσουν η EMVS τους είπε να φύγουν από το σπίτι, όπως αναφέρει η ίδια η Rodriguez.

Η οικογένεια ζει με ένα επίδομα αναπηρίας (η μητέρα της Isabel πάσχει από διπολικό σύνδρομο και ο πατέρας της από εκφυλιστική ασθένεια), καθώς και από τη σύνταξη του πατέρα της.

Τα θύματα των εξώσεων στην Ισπανία έχουν μοναδικό σύμμαχο τους ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν κάνει αξιοθαύμαστες προσπάθειες για να καταφέρουν να μη χάσουν τη στέγη τους οι συνάνθρωποί τους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου η 31χρονη Amaya Munoz στη Μαδρίτη άκουσε από τον δικηγόρο της πίσω από την πόρτα ότι η αστυνομία, η οποία περιμένει στο χολ, θα εισέλθει στο σπίτι της με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί, εκτός αν όλοι βγουν από μόνοι τους.

Η Munoz σταμάτησε να πληρώνει το νοίκι της πριν από ένα χρόνο, όταν έχασε τη δουλειά της. Το επίδομα ανεργίας δεν ήταν αρκετό για να καλύψει το ενοίκιο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει ένα χρέος που ξεπερνά τα 8.000 ευρώ. Χωρίς οικογενειακή στήριξη, στράφηκε σε μία ομάδα ακτιβιστών για τα θύματα των στεγαστικών δανείων, ελπίζοντας ότι θα σταματήσουν την έξωσή της.

Κάποια μέλη της ομάδας πέρασαν τη νύχτα σπίτι της, μπλοκάροντας την πόρτα και τα παράθυρα ώστε να μη μπορέσει να μπει η αστυνομία. Η εταιρεία ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της το σπίτι όπου κατοικεί η Munoz της πρότεινε να της δώσει δύο χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους της αν βγει εθελοντικά, διαφορετικά η αστυνομία θα χρησιμοποιούσε κάθε αναγκαίο τρόπο για να εισέλθει στο σπίτι. Τότε η Munoz αποδέχθηκε την προσφορά, ώστε κανείς να μη συλληφθεί.

newsbeast

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *