Η αντίδραση και η δέσμευση του Αντρίκου Παπανδρέου

Διευκρινίσεις δίνει ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου με έγγραφη απάντησή του προς το “Newsbomb.gr” σχετικώς με ρεπορτάζ – αποκάλυψη του Σαββάτου…
με τίτλο «Ο Προβόπουλος, ο Αντρίκος Παπανδρέου και ο συνδετικός κρίκος της “Lazard”…».

Ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου σπεύδει να διευκρινήσει ότι άλλο πρόσωπο είναι ο γνωστός και συνεργάτης του κ. Μπερτράν Πικάρ κι άλλο το πανίσχυρο στέλεχος της τράπεζας «Λαζάρ» (Lazard) κ. Ματιέ Πιγκάς, στην οποία τράπεζα ανέθεσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντί αμοιβής 31 εκατ. ευρώ να εποπτεύει την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού διατυπώνει μάλιστα αιτιάσεις εναντίον του προέδρου των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» κ. Πάνου Κάμμενου με τον οποίο βρίσκεται σε δικαστική διένεξη έχοντας καταθέσει αγωγές εναντίον του για την υπόθεση των CDS. Ο κ. Παπανδρέου αποκαλεί τον κ. Καμμένο «εθνικό συνομωσιολόγο» και κατ’ επάγγελμα συκοφάντη του.

Όσον αφορά στο ρεπορτάζ, όπως εξηγήσαμε και με γραπτό μήνυμα προς τον αδελφό του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η έρευνα μας δεν αποτελεί ολίσθημα από οποιονδήποτε πολιτικό. Προσπαθούμε να ερχόμαστε σε επαφή με όλους όσοι αναφέρονται στα ρεπορτάζ και ειδικά τα πρωτευούσης πολιτικής σημασίας. Το ρεπορτάζ στο “Newsbomb.gr” γίνεται με αντικειμενικούς όρους συνδέοντας γεγονότα και καταστάσεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε το αρχικό κείμενο έχει συνεχείς παραπομπές σε παλαιότερα δημοσιεύματα και πληροφορίες που αναρτήθηκαν σε έγκυρες ιστοσελίδες του διαδικτύου ή στον Τύπο, όπως λ.χ. στο «Βήμα».

Οι δεσμεύσεις μας

Οφείλαμε και οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες δεοντολογίας γι’ αυτό και δεν προχωρούμε σε ανώνυμες ή σε αναπαραγωγές αναρτήσεων, ειδικά σε ζητήματα αιχμής. Το “Newsbomb.gr” πληροφορεί με αξιοπρέπεια, δίδοντας βήμα προς όλους με ένα κύριο σκοπό: την ενημέρωση της κοινής γνώμης, τον αυστηρό έλεγχο οποιασδήποτε εξουσίας και την περιφρούρηση της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό έχει επικεντρώσει κύριο μέρος της θεματολογίας του σε ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες, τα γεγονότα και τις καταστάσεις που έχουν φέρει την Ελλάδα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κηδεμονίας, αλλά κυρίως το λαό στα όρια της απόγνωσης. Δεν είμαστε δικαστές ή εισαγγελείς αλλά Δημοσιογράφοι.

Σχετικώς με το δημοσίευμα, λοιπόν, αναμένουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουμε θέσει δημοσίως και πολλά ακόμα σε εκ του σύνεγγυς συνάντηση με τον κ. Αντρίκο Παπανδρέου, την οποία έχει δεχθεί να την κάνουμε μετά την ανάρτηση της απαντήσεώς του προς το “Newsbomb.gr”.

Η απάντηση έχει ως ακολούθως:

«Κύριοι,

Σχετικά με το δημοσίευμα σας, υπό τη μορφή ανάρτησης, με τίτλο «Προβόπουλος, Αντρίκος Παπανδρέου κι ο συνδετικός κρίκος της Lazard», θέλω να σας πληροφορήσω ότι, ο Μπερτράν Πικάρ, τον οποίο γνωρίζω, είναι άλλο πρόσωπο από τον Ματιέ Πιγκάς, τον οποίον δεν γνωρίζω προσωπικά.

»Είναι προφανές ότι σας παρασύρει σε χονδροειδή ατοπήματα, αυτό που εσείς θεωρείτε ως έγκυρο, το “Olympia.gr” που συνήθως προβάλλει τις απόψεις του κ. Καμμένου, εθνικού «συνομωσιολόγου» και κατ’ επάγγελμα συκοφάντη μου. Και αυτό, γιατί επίκειται η εκδίκαση της αγωγής μου εναντίον του στα τέλη Ιανουαρίου και κατά τη προσφιλή συνηθισμένη τακτική κατασκευάζονται πάλι νέα σενάρια συνομωσίας για τη δημιουργία κλίματος και αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος μου.

»Μπορούσατε και οφείλατε ως δημοσιογράφοι, να είχατε εντοπίσει άμεσα το λάθος – καθώς Πικάρ και Πιγκάς είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα- λάθος ωστόσο στο οποίο στηρίζεται η ευφάνταστη, ψευδής και συκοφαντική ανάρτηση σας.

»Αναμένω άμεσα τη δημόσια διόρθωση και συγγνώμη σας, εφόσον, όπως θέλω να πιστεύω, έχετε παρασυρθεί στο λάθος και δεν συμμετέχετε στη συνεχιζόμενη σκευωρία σε βάρος μου.

Ανδρέας Α. Παπανδρέου

Αναπληρωτής Καθηγητής

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2013

Υ.Γ: Προς επιβεβαίωση του λάθους σας, σας αποστέλλω τον σύνδεσμο που παραπέμπει στον Μπερτράν Πικάρ και αποδεικνύει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα, σημειώνοντας ότι:

α. Αυτή την απλή κίνηση οφείλατε να είχατε κάνει εσείς πριν να προχωρήσετε στην ανάρτηση του δημοσιεύματός σας.

β. Είναι τιμή μου που γνωρίζω και έχω συνεργαστεί με τον Μπερτράν Πικάρ, μια σημαντική προσωπικότητα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

http://www.bertrandpiccard.com/eng/index.php».

Τι δεν απαντήθηκε

Η απάντηση του κ. Παπανδρέου, ωστόσο, δεν αναφέρει αν συμμετέχει σε κυβερνητική επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης ήδη από τις αρχές από το 2009 κι αν όχι γιατί δεν ζήτησε από την εταιρεία “Unigestion” να προβεί σε ανάλογες διορθώσεις. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι λόγοι για τους οποίους ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος τοποθέτησε τον κ. Παπανδρέου σε επιτροπή που είχε ανάλογη αρμοδιότητα με τα καθήκοντά του στην εταιρεία που εδρεύει στη Γενεύη.

Είναι χρήσιμο να εξακριβωθεί αν το όνομα του κ. Αντρίκου Παπανδρέου χρησιμοποιήθηκε από την “Unigestion” μαζί με εκείνο του γνωστού και συνεργάτη του, του κ. Μπερντράν Πικάρ, εν αγνοία του για την προσέλκυση επενδυτών. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε γεννάται άλλο μείζον ζήτημα.

Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού θα πρέπει να μας δώσει την εκτίμησή του για μια αλληλουχία γεγονότων όπως λ.χ. την ανακοίνωση της “Unigestion” για το κλείσιμο του “Secondary Opportunity Fund II”, την ανακοίνωση της ΤτΕ για τα αποτελέσματα της μελέτης από την ΕΜΕΚΑ, καθώς και για όσα έχουν ακουστεί σχετικά με την ΜΚΟ “I4Cense” η οποία μετά το θόρυβο που ξέσπασε πέρυσι δεν διαθέτει πλέον ούτε ιστοσελίδα.

Απλές απαντήσεις θέλουμε σε γεγονότα τα οποία προφανώς θα γνωρίζει ή θα έχει ακούσει ο κ. Παπανδρέου κι όχι, λόγου χάρη, στα δημοσιογραφικά σενάρια που διακινούνται για τους λόγους που μετακινήθηκε την ίδια εποχή ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος ή για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάσθηκε να παραδώσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο μεγάλος αδελφός του κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *