Τόμισλαβ Νίκολιτς: Αποχή από το φαγητό και το νερό

Αποχή από το φαγητό και το νερό ξεκίνησε το πρωί, με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών…
ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσε το κόμμα του στο Βελιγράδι μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης,
ζητώντας τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έως το ….
τέλος του έτους.
«Από σήμερα το πρωί δεν λαμβάνω τροφή και νερό», ανέφερε στην ομιλία του ο Τόμισλαβ Νίκολιτς και ζήτησε από τους συγκεντρωθέντες να κατανοήσουν την αντίδρασή του ως «προσωπική, χριστιανική πράξη». Επισήμανε ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτή την «ακραία μέθοδο», διότι κάθε άλλη μορφή αντίδρασης θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση και επεισόδια.
Στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών, συμμετείχαν 120.000 πολίτες, σε αντίθεση με την αστυνομία, που έκανε λόγο για 50.000.
Το επίσημο μέρος της συγκέντρωσης ολοκληρώθηκε στις 15.00 τοπική ώρα, ωστόσο οι ηγέτες της αντιπολίτευσης παραμένουν έξω από τη σερβική βουλή.
Χαρακτηριστικό της σημερινής συγκέντρωσης ήταν η καλή οργάνωση και η εμφάνιση διαφορετικού πολιτικού προφίλ από το σερβικό Προοδευτικό Κόμμα. Συνθήματα, που διέδιδαν εθνοτικό μίσος και εκθείαζαν κατηγορούμενους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν κυριάρχησαν, όπως άλλοτε. Επίσης, αισθητή ήταν η απουσία εθνικιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων που στο παρελθόν συμμετείχαν σε κάθε συγκέντρωση κομμάτων, τα οποία προέρχονται από τον πολιτικό χώρο της Δεξιάς. Το νέο πολιτικό προφίλ του ηγέτη κόμματος της ευρωπαϊκής Δεξιάς, που προσπαθεί να «οικοδομήσει» εσχάτως ο Τ. Νίκολιτς φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς στις δημοσκοπήσεις, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εμφανίζεται πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών με μικρή διαφορά από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς. Άλλωστε, ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Τ. Νίκολιτς επιμένει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ότι το κόμμα του, παρότι κυριαρχεί στην κοινή γνώμη, έχει συμβολική εκπροσώπηση στη βουλή, αφού προήλθε, μετά τη διεξαγωγή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, από τη διάσπαση του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας(SRS).

tromaktiko

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *