Τεράστια μάζα πάγου έτοιμη να καταρρεύσει στην Ανταρκτική

Ακόμη μια τεράστια μάζα πάγου είναι έτοιμη να αποσπαστεί από την ακτή της Ανταρκτικής, όπως προειδοποιεί η NASA…
Σύμφωνα με την μελέτη, η μάζα αυτή έχει την έκταση της Μυτιλήνης και άπαξ και αποκολληθεί είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Στη μελέτη της NASA γίνεται “ζουμ” στο τελευταίο άθικτο τμήμα της παγοκρηπίδας Larsen B. Πρόκειται για ένα από εκείνα τα κομμάτια πάγου που περιβάλλουν την ήπειρο του νοτίου πόλου του πλανήτη και που λειτουργούν ουσιαστικά ως φράγμα στο άδειασμα των παγετώνων στη θάλασσα.

Η κρηπίδα Larsen B βρίσκεται στο κομμάτι εκείνο της Ανταρκτικής που είναι απέναντι από το νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής. “Έζησε” για περισσότερα από 12.000 χρόνια όμως το 2002, στη μεγαλύτερη κατάρρευση παγετώνα μετά τη λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων, ένα κομμάτι της αποκολλήθηκε. Η πλάκα αυτή πάγου είχε πάχος 200 μέτρα και επιφάνεια 3.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο η έκταση του Λουξεμβούργο.

Το ίδιο προβλέπεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε ό,τι απέμεινε από τη γιγάντια παγοκρηπίδα, μια έκταση πάγου 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

news.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *