Επίσκεψη με… αγκάθια – Το παρασκήνιο της διαφωνίας Βαρθολομαίου- Ιερωνύμου για την εκλογή μητροπολίτη Ιωαννίνων

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η μάχη της διαδοχής στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, που θα κριθεί στις 25 Ιουνίου, όταν και θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας…….

Είναι τόσο σημαίνουσα αυτή η εκλογή, που στην ουσία έχει επισκιάσει την εκλογή νέων μητροπολιτών σε Φωκίδα, Ελλασσόνα και Θεσσαλιώτιδα, που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με πηγές της «ELLNEWS» το όλο κλίμα δυναμιτίζεται καθώς σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, υπάρχει διαφωνία στο πρόσωπο που θα επιλεγεί μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Η διαφωνία αυτή, μας μεταφέρει σε παρελθοντικές εποχές το 2004, όταν και η διαφωνία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύρου Χριστόδουλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε οδηγήσει σε επιτίμιο ακοινωνησίας. Αφορμή για τη κρίση στάθηκε ο θάνατος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα και η έμμεση αμφισβήτηση του ιδιαίτερου καθεστώτος των μητροπόλεων αυτών από τον Αρχιεπίσκοπο. Το Φανάρι ζήτησε την εφαρμογή της Πράξης του 1928, βάσει της οποίας παραχώρησε προσωρινά τη διοίκηση των Μητροπόλεων αυτών στην ελλαδική Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε, η σύνοδος στην πλειοψηφία της τον ακολούθησε και επήλθε η σύγκρουση που διήρκησε ένα χρόνο. Μετά την παρέμβαση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, η Αθήνα αποδέχθηκε την εφαρμογή της Πράξης του ’28, ενώ η ενδημούσα Σύνοδος του Πατριαρχείου ήρε το επιτίμιο της ακοινωνησίας που, στο μεταξύ, είχε επιβάλει στον Αρχιεπίσκοπο .

Σήμερα τα πρόσωπα άλλαξαν αλλά τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Αν και μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του, συνεργάτες του –μιλώντας στην “ELLNEWS”- αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ίδιος προτιμά η κάλυψη της θέσης του μητροπολίτη Ιωαννίνων να προκύψει διά μεταθετού, δηλαδή με τη μετακίνηση ενός εν ενεργεία μητροπολίτη. Κι αυτό γιατί, εκτός από το ποιμαντικό του έργο, ο νέος μητροπολίτης θα έχει να χειριστεί σημαντικά οικονομικά ζητήματα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ιερώνυμος επιθυμεί για τη θέση αυτή τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο που κατάγεται από τα Ιωάννινα. Ο ίδιος όμως ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ουσιαστικά ”πυρπολεί” αυτή τη Σολομώντεια λύση, καθώς δείχνει να μην επιθυμεί τη μετάθεσή του και το γνωστοποίησε με δημόσιες δηλώσεις του.

Άρα η επόμενη κίνηση θα είναι εκλογή νέου μητροπολίτη. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά από πολλά χρόνια, επιζητεί να εκλεγεί στη μητρόπολη Ιωαννίνων, ο δικός του ”εκλεκτός” και συγκεκριμένα, ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου της Ιεράς Μονής Μάζι,στη Μητρόπολη Μεγάρων.

Αν και ο συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του Ιερωνύμου για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος το 2008,ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλοί μητροπολίτες επιθυμούν να μην εμπλακεί το Φανάρι στην εκλογή του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων και προωθούν την υποψηφιότητα και την εκλογή του Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Μάξιμου Παπαγιάννη.

Το παιχνίδι της διαδοχής γίνεται πιο πολυσύνθετο, καθώς σε αυτό παρεμβαίνουν και οι τοπικές αρχές, όπου με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξάνδρος Καχριμάνης δίνει τις δικές του παραμέτρους για την εκλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων τονίζοντας ότι πρέπει να έχει υπηρετήσει στην Ήπειρο ή να κατάγεται από αυτήν. Η δήλωσή του είναι η εξής:…………….ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *