Προβοκάτσια ή επίδειξη δύναμης; Προβλήματα στο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης

Τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στην Συμφερόπολη εξελίσονται ραγδαία . Η μέρα του δημοψηφίσματος πλησιάζει και η προσπάθειες για προπαγάνδα και δημιουργία εντυπώσεων δίνουν και παίρνουν…
Ανταπόκριση Μαρία Γιαχνάκη

Δευτέρα βράδυ και οι προγραμμτισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωσταντινούπολης προς την Συμφερούπολη ακυρώνονται η μια μετά την άλλη.

Οι πληροφορίες ότι στο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης υπάρχουν προβλήματα είναι το πρώτο πράγμα που μεταφέρεται στους επιβάτες.

“Είναι αδύνατη η προσγείωσή μας. Για λόγους ασφαλείας θα ακυρωθεί η πτήση”.

Αυτές οι φράσεις βγαίνουν από τα χείλη των υπέθυνων των τουρκικών αερογραμμών. “Πριν από λίγο υπάλληλοι του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου της περιοχής απήχθησαν από ομάδα ανδρών που εισέβαλε χωρίς διακριτικά!”

Είναι η επόμενη πληροφορία. Αδύνατο να προσεγγίζουμε το αεροδρόμιο απόψε, είναι η τελευταία πληροφορία των αερογραμμών.

Οι επιβάτες; Δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και κάτοικοι της Κριμαίας που προφανώς γύριζαν στην περιοχή για το δημοψήφισμα.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BriefingNews, άλλες πηγές από την Συμφερούπολη αναφέρουν ότι το μέγεθος του προβλήματος δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλο, όπως αναφέρεται από τους Τούρκους.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι πτήσεις των Τurkish Airlines δεν θα πετάξουν για Συμφερόπολη και άγνωστο παράμενει και το πρόγραμμά τους για τις επόμενες μέρες σύμφωνα πάντα με τις Τουρκικές αερογραμμές .

Οι φωτογραφίες του briefingnews ,που ακολουθούν είναι στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ μετά την ακύρωση των πτήσεων.

Η πολύωρη αναμονή και η ανασφάλεια φαίνεται να έχει γονατίσει τους επιβάτες που δεν ξέρουν αν θα φτάσουν στον προορισμό τους.

Πως έχει η κατάσταση στην Κριμαία

Η κατάσταση στην Κριμαία σίγουρα μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει σε όλα τα επίπεδα.

Είναι γεγονός ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει ανασκουμπώσει όσους δεν το επιθυμούν και ξέρουμε καλά πια ποιοι είναι αυτοί.

Θα χρειαστούν επιθέσεις ;

Κάποιοι θα πρέπει να χρεωθούν την αρχή αυτών των επιθέσεων όμως και είναι φανερό ότι μόνο αυτό το όπλο των εντυπώσεων και των προκλήσεων έχουν στα χέρια τους αυτοί που δεν επιθυμούν το δημοψήφισμα.

Ο Βιτάλι Τρετιακόφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Πολιτική τάξη», δημοσίευσε σχόλιο για τα γεγονότα στην Κριμαία. Ήταν πολύ εύστοχο και πολύ περιγραφικό σε ότι ενδεχομένως ακολουθήσει.

Θεωρεί σίγουρο ότι ουκρανικά μαχητικά τάγματα δεν θα καταφέρουν να περάσουν από τα σύνορα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και να αποκαταστήσουν την εξουσία του Κιέβου στη χερσόνησο αφού ο σκοπός τους είναι άλλος.

Για το παιχνίδι των εντυπώσεων το Κίεβο χρειάζεται αιματοχυσία στα σύνορα και μάλλον να μεταφέρει την ευθύνη για την έναρξη της αιματοχυσίας αυτής στη Ρωσία και στις αρχές της Κριμαίας.

Γιατί; Οι απαντήσεις είναι ολοφάνερες.

1. Η καλύτερη εκδοχή για το Κίεβο είναι να κατηγορήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας και την ηγεσία της Κριμαίας για επίθεση που επέφερε πολλά θύματα και για επίθεση στους στρατιωτικούς της Ουκρανίας που μετακινούνται στο έδαφός τους. 

Ο μέγιστος στόχος είναι η δημιουργία του casus belli για πλήρεις πολεμικές πράξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας με άμεση παράκληση προς το ΝΑΤΟ να βοηθήσει «στην αντιμετώπιση της επίθεσης» μέσω της εισαγωγής «των περιορισμένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ» στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

2. Πιο αδύνατη εκδοχή είναι να κατηγορηθούν απλά η Ρωσία και η ηγεσία της Κριμαίας στις ένοπλες προβοκάτσιες που επιφέρουν ανθρώπινα θύματα στο έδαφος της Ουκρανίας. Με τον τρόπο αυτό θα κλονίσει τις συμπάθειες των χωρών και κυβερνήσεων που αμφιταλαντεύονται, προς το μέρος τους.

3. Εν πάση περιπτώσει το Κίεβο χρειάζεται «αιματηρές επιβεβαιώσεις της ένοπλης επίθεσης εκ μέρους της Ρωσίας».

Είναι κατανοητό ότι την πρώτη μάχη, δυστυχώς κάτι τέτοιο θα γίνει, εκ μέρους της Κριμαίας θα αντιμετωπίσουν τα ένοπλα τμήματα των εθελοντών της Κριμαίας. Για το λόγο αυτό το Κίεβο πρέπει να διασφαλίσει το χτύπημα στο βαθμό που η Ρωσία θα αναγκαστεί να παρέχει άμεση πολεμική βοήθεια στους εθελοντές της Κριμαίας.

Είναι ολοφάνερο ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού, εάν δεν επιτυγχάνεται άμεσα θα χρειαστούν προβοκάτσιες.

Άραγε θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό οι ήδη γνωστοί σε όλους, οι ελεύθεροι σκοπευτές του Κιέβου, τα πυραυλικά συστήματα ραντάρ «Igla» που βρέθηκαν στα χέρια των εθνικιστών της δυτικής Ουκρανίας, βομβαρδισμοί ή πυροβολισμοί «από άγνωστα αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα» στους οικισμούς στα σύνορα, αυτά τα γνωρίζουν μόνο εκείνοι, οι οποίοι διοργανώνουν τις προβοκάτσιες αυτές.

Επίσης είναι ολοφάνερο ότι η επιχείρηση πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 16 Μαρτίου, και το πιο ποθητό το αργότερο μια-δυο μέρες πριν το δημοψήφισμα.

Δηλαδή μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα βασικά γεγονότα θα διεξαχθούν την προσεχή Τετάρτη – Πέμπτη. Αυτό εκτιμά ο Τετριακώφ την στιγμή που ήδη έχουν αρχίσει τα γεγονότα να εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς.

Πριν την έναρξη της επιχείρησης αυτής και με ελπίδα της επιτυχίας της η Δύση θα κάνει τα στραβά μάτια σε οποιεσδήποτε καταδιώξεις στις νοτιοδυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *