Ανοιχτή στο διάλογο για τα πυρηνικά η Τεχεράνη

«Υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα»

Ο νέος πρεσβευτής του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε σήμερα…
ότι υπάρχει «έντονη πολιτική βούληση» από την πλευρά της Τεχεράνης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος, για να «ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα μια και καλή».

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχει έντονη πολιτική βούληση από την ιρανική πλευρά να συνομιλήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο με τους εταίρους μας» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο Ρεζά Νατζαφί στη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου της IAEA, που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα στη Βιένη.

Απηχώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο Νατζαφί επανέλαβε ότι η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει τα «δικαιώματά» της όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι η διπλωματία είναι ένας δρόμος με δύο κατευθύνσεις.

«Ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά θα υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση και την ίδια πολιτική βούληση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο κάλεσε τη νέα ιρανική ομάδα να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «άμεση ανάγκη και απαραίτητο» η Τεχεράνη να άρει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μια νέα συνάντηση, η ενδέκατη από τις αρχές του 2012, έχει προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου μεταξύ των νέων διαπραγματευτών του Ιράν και των ειδικών της ΙΑΕΑ στη Βιένη.

Ο Νατζαφί σημείωσε ότι «ελπίζει» η συνάντηση να είναι επιτυχής, χωρίς όμως να μπορεί να προκαταβάλει το αποτέλεσμά της, όμως προειδοποίησε τη Δύση να μην μιλά στο Ιράν «με τη γλώσσα των απειλών ή των κυρώσεων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που έχει αναλάβει τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που εκπροσωπεί την Ομάδα, στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

newsbeast

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *