Μεταδημότευση μετά πρόσληψης

Δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Ψυχικού είχαν εγγραφεί παράνομα στα μητρώα

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Nα ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά…
δημοτικών αρχόντων του Δήμου Ψυχικού καλεί τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, ο πρώην δήμαρχος Νέου Ψυχικού (νυν Δήμος Φιλοθέης/Ψυχικού) Παντελής Χαροκόπος και ο πρώην αλλά και νυν αντιδήμαρχος Νίκος Κανελάκης, σύμφωνα με την έκθεση, συνέβαλαν στο να εγκριθούν μεταδημοτεύσεις πολιτών που δεν πληρούσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Οι εν λόγω πολίτες στη συνέχεια, αξιοποιώντας διάταξη που προκρίνει τους δημότες μιας περιοχής έναντι άλλων υποψηφίων, προσελήφθησαν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον δήμο.

Οπως δήλωσε στην «Κ» η επιθεωρήτρια Στυλιανή Βαθρακοκοίλη, η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία για 3 τουλάχιστον άτομα, που μεταδημότευσαν παράνομα στον Δήμο Ν. Ψυχικού και μετά προσελήφθησαν. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η κ. Φ. Σπ. και ο σύζυγός της μεταδημότευσαν το 2009 με την επίκληση διετούς μόνιμης κατοικίας στον Δήμο Ν. Ψυχικού. Μετά τη μεταδημότευσή της η Φ. Σπ. προσελήφθη στον δήμο (απόφαση 16/2/2010) με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης για 18 μήνες. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η επιλογή των υποψηφίων για μερική απασχόληση γίνεται από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, μητέρες ανηλίκων, άτομα με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, πολύτεκνοι κ.λπ. Για όλες τις κοινωνικές ομάδες προτάσσονται οι υποψήφιοι δημότες και μόνιμοι κάτοικοι της χωρικής αρμοδιότητας του φορέα πρόσληψης…». Το κριτήριο της εντοπιότητας ελήφθη υπόψη, και στην περίπτωση της Φ. Σπ. μάλιστα στην τριμελή επιτροπή που έκρινε την πρόσληψη συμμετείχε και ο σύζυγός της, που εργάζεται ως μόνιμος υπάλληλος στον δήμο. Ωστόσο, όταν οι επιθεωρητές αναζήτησαν τα έγγραφα που δικαιολογούν τη μεταδημότευση, αυτά δεν δόθηκαν από τον δήμο. Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η μεταδημότευση που διενεργήθηκε είναι μη νόμιμη και καθιστά μη νόμιμη και την πρόσληψη της Φ. Σπ.».

Αλλά και η Α. Σκ. προσελήφθη στον δήμο λόγω εντοπιότητας, ενώ κατά την πρόσληψή της δεν ήταν δημότης Ν. Ψυχικού. Επίσης, τον Απρίλιο του 2010, εγκρίθηκε η μεταδημότευση πενταμελούς οικογένειας, ο πατέρας της οποίας εργαζόταν στον δήμο χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις -χρονικό διάστημα διετούς μόνιμης εγκατάστασης στο δήμο- και όπως τονίζεται στην έκθεση, «οι συγκεκριμένες αιτήσεις θα έπρεπε να έχουν απορριφθεί».

Πάντως σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με τον κ. Νίκο Κανελάκη αναφορικά με τα αναφερόμενα στην έκθεση, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Διευκρίνισε ότι έχει καταθέσει υπόμνημα στον εισαγγελέα σύμφωνα με το οποίο έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του στις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αντίστοιχα, ο κ. Παντελής Χαροκόπος δήλωσε ότι έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα όπου εξηγεί ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει αυτές τις αποφάσεις. Μάλιστα, προσθέτει ότι «από τον Νοέμβριο του 2011 έχω ζητήσει τα σχετικά έγγραφα από τον δήμο, αλλά δεν μου έχουν δοθεί». Αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει γίνει κάποιο λάθος εκ παραδρομής καθώς «εκείνη την εποχή υπέγραφα 4-5 ώρες την ημέρα έγγραφα, τα οποία κανονικά έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *