Αυστραλιανό κάλεσμα στους Έλληνες φοιτητές

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα Αυστραλία και Ελλάδα θα υπογράψουν διακρατική συμφωνία που θα επιτρέπει σε τουρίστες να εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην….
Αυστραλία και αντίστροφα, εξέφρασε ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης και Υπηκοότητας Κρις Μπόουεν, σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων”
Παράλληλα κάλεσε τους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν στην Αυστραλία.
Επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας, ενώ ανέφερε ότι θα αφορά άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών και ότι θα χορηγείται με συγκεκριμένα κριτήρια και όρους.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε όμως ότι οι άδειες που θα δοθούν θα είναι περιορισμένες και μάλλον δεν θα υπερβαίνουν ετησίως τις 500.
“Με τις αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες, οι 500 άδειες είναι πολλές. Θα συζητήσουμε για υψηλότερο αριθμό και θα δούμε πώς θα πάνε οι συζητήσεις”, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, σημείωσε πως οι Έλληνες είναι από τους πλέον μορφωμένους Ευρωπαίους και η παρουσία της στην Αυστραλία θα την ωφελήσει τα μέγιστα.
Παράλληλα, προσέθεσε, πως “θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της Αυστραλίας με την Ελλάδας και την Ευρώπη”.
Ο Αυστραλός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συγκέντρωση που διοργάνωσε προς τιμή του η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Ελένη Λιανίδου και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, στο οίκημα της Κοινότητας Μελβούρνης, παρουσία ομοσπονδιακών και πολιτειακών βουλευτών, εκπροσώπων ομογενειακών οργανισμών, ευεργετών της Κοινότητας και μεγάλου αριθμού μελών και φίλων της.
Όπως εξήγησε το πρόγραμμα βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία αποτελεί ένα σημαντικό πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής που στοχεύει στην ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στους νέους της Αυστραλίας και τους νέους άλλων χωρών. Στηρίζει τη κινητικότητα των νέων, που επωφελούνται από τη διαπολιτισμική τους εμπειρία.
Όταν ολοκληρωθεί, η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα σε 500 νέους Αυστραλούς και Έλληνες ετησίως, ηλικίας 18 έως 30 χρονών, να κάνουν διακοπές μακράς διάρκειας (μέχρι 12 μήνες) στη μία ή την άλλη χώρα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να καλύπτουν μέρος των εξόδων διαμονής τους με περιστασιακή η ευκαιριακή απασχόληση. Πρόσθεσε δε πως το πρόγραμμα βίζας διακοπών με παράλληλη εργασία δεν αποτελεί μέρος του μεταναστευτικού προγράμματος της Αυστραλίας.
Ο κ. Μπόουεν κάλεσε επίσης τους ομογενείς να ενθαρρύνουν συγγενείς και φίλους τους στην Ελλάδα να σπουδάσουν στην Αυστραλία και την ίδια στιγμή να έχουν το δικαίωμα εργασίας όσο διαρκούν οι σπουδές τους.
Χαρακτήρισε πάντως παραπληροφόρηση τα δημοσιεύματα του ελλαδικού τύπου ότι η Αυστραλία είχε αποφασίσει να δεχθεί πάνω από 100.000 Ελληνες μετανάστες.
“Πρόκειται για παραπληροφόρηση. Η Αυστραλία δέχεται γύρω στις 150.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο, αλλά από όλον τον κόσμο και όχι μόνο από την Ελλάδα,” διευκρίνισε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, ευχαρίστησε την Γενική Πρόξενο κ. Λιανίδου και τον πρόεδρο της Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
“Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην αίθουσα αυτή, στη δεύτερη τελευταία εκδήλωση πριν την ανέγερση του νέου κτιρίου της κοινότητας,” είπε. “Εύχομαι να επιστρέψω μαζί με την πρωθυπουργό στα εγκαίνια του νέου κτιρίου.”
Τον κ. Μπόουεν παρουσίασε ο πρόεδρος της Κοινότητας ευχαριστώντας τον κ. Μπόουεν για τη θετική συνεργασία του με την Κοινότητα.
“Κατά τη συνάντησή μας πριν ένα χρόνο στην Καμπέρρα, μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις, είπε.
“Ακουσε τα αιτήματά μας και ανταποκρίθηκε άμεσα σε όλα σχεδόν όσα συζητήσαμε, συμπεριλαμβανομένης και της διακρατικής συμφωνίας για την τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασία.”
Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στο νέο κτίριο της Κοινότητας, τα έργα για την ανέγερση του οποίου θα αρχίσουν σύντομα και ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την απόφασή της να το επιχορηγήσει με δύο εκατομμύρια δολάρια.
Η Γενική Πρόξενος κ. Λιανίδου ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, στην κρίση στην Ελλάδα, στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπισή της, αλλά και στις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακή βουλευτής κ. Μαρία Βαμβακινού επικροτώντας το έργο της Γενικής Προξένου, της Κοινότητας Μελβούρνης και του υπουργού Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής του πολυπολιτισμού.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Παπαστεργιάδης απένειμε στον κ. Μπόουεν αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του στη μετανάστευση και τον πολυπολιτισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *