Ιράν: υπέρ της επίσκεψης Ροχανί στις ΗΠΑ τάσσεται το κοινοβούλιο

Βασικός στόχος του προέδρου είναι να άρει τη δυσπιστία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας

Στην πλειοψηφία της, η βουλή του Ιράν τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής προσπάθειας…
του προέδρου, Χασάν Ροχανί, με την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κεντρικός πυρήνας των συζητήσεων ήταν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Η υποστήριξη από το ιρανικό κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από παρατάξεις πιστές στον Αγιατολάχ Αλί Χομενεΐ, είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ο Ροχανί έχει την υποστήριξη του πολιτικού κατεστημένου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, χωρίς ο ίδιος ο Χομενεΐ να έχει σχολιάσει επίσημα το ταξίδι του προέδρου.

Μολαταύτα και παρά το γεγονός ότι οι συντηρητικοί τοποθετούνται υπέρ του Ροχανί, υπήρξαν τοποθετήσεις, κατά τις οποίες ο πρόεδρος προτρέχει. Κυρίως οι ομάδες των σκληροπυρηνικών, αλλά και ο πρόεδρος της βουλής, Αλί Λαριτζανί και ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επιχειρηματολογούν ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα άρουν ορισμένες από τις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, προτού προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις τοποθετήσεις του Ιρανού προέδρου, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας.

newsbeast

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *