Άρχισαν τα όργανα – ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ προ των πυλών – το πανάκριβο καλάθι της νοικοκυράς

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας που θα «ξεκλειδώσει» τη γραμμή χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι συντελεστές του ΦΠΑ, με τα σενάρια να αλλάζουν πλέον μέρα με την ημέρα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23% με κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% και μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13%, στον κανονικό συντελεστή 23%.

Την ίδια στιγμή, ζητούν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ είναι μειωμένοι κατά 30% και απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για έκπτωση του ΦΠΑ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Οι δανειστές ζητούν να παραμείνει ο υψηλός συντελεστής στα σημερινά επίπεδα και είναι υπό συζήτηση ο χαμηλός, ώστε να καθοριστεί ανάλογα με τους στόχους που θα τεθούν για τα έσοδα από τον φόρο. Σε κάθε περίπτωση θέλουν περισσότερα έσοδα από τον ΦΠΑ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 και του 2016 και δεν πείθονται ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά όπως λοταρία για τις αποδείξεις, αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Τι θα αυξηθεί

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα του Brussels Group φαίνεται να ζητά τρεις συντελεστές ΦΠΑ 7%, 14% και 23% ή 22% με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερμειωμένο στον μεσαίο και από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το σενάριο αυτό θα έχει δημοσιονομικό όφελος περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το σύστημα αυξάνουν οι τιμές σε φάρμακα, βιβλία και ξενοδοχεία αλλά και σε όλα τα βασικά προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς όπως είναι τα τρόφιμα. Λίγο ακριβότερη γίνεται επίσης και η εστίαση.

Από την άλλη, σε περίπτωση που θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής από το 23% στο 22% θα είναι χαμηλότερη η φορολογική επιβάρυνση σε καύσιμα, τσιγάρα, οινοπνευματώδη ποτά, παπούτσια, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.

Σκληρό «παζάρι» για τον χαμηλό ΦΠΑ

Οι συζητήσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό στις Βρυξέλλες προκειμένου οι δυο πλευρές να βρουν κοινό τόπο για μια συμφωνία στο ΦΠΑ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες η ελληνική πλευρά φαίνεται να συζητάει πάνω στην πρόταση των θεσμών για δυο συντελεστές και το μεγάλο «παζάρι» γίνεται τώρα για το ύψος του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

Η Αθήνα επιδιώκει ο χαμηλός συντελεστής να διατηρηθεί σε επίπεδα 10% -11% και να περιλαμβάνονται σε αυτόν όλα τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Πάντως σύμφωνα με όλα τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής προκύπτουν αυξήσεις για όλα τα προϊόντα που κατατάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή (ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία εφημερίδες).

Από τη διαπραγμάτευση θα φανεί και αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο κατά το οποίο θα εφαρμοστεί η έκπτωση του 30% στους φορολογικούς συντελεστές των νησιών. Το πιθανότερο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ότι από τον Σεπτέμβριο, το σύστημα θα αντικατασταθεί από μια διαδικασία επιστροφής φόρου μόνο για τους μόνιμους κατοίκους. Επισκέπτες και τουρίστες θα πληρώνουν κανονικά με βάση τους ενιαίους συντελεστές που θα ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα.

Αναταράξεις στην αγορά

Το σίριαλ πάντως με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ προκαλεί αναταράξεις στην αγορά και ανάλογα με τα σενάρια που κυκλοφορούν επηρεάζονται αντιστοίχως ολόκληροι κλάδοι και καταναλωτές. Χαρακτηριστική περίπτωση ο κλάδος του αυτοκινήτου, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που άρχισαν να κάνουν σχέδια για αγορές εάν τελικώς μειωθεί ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι: «η συνολική φορολόγηση των ΙΧ , όταν και εφόσον αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ θα είναι περίπου η ίδια με την ισχύουσα σήμερα».

Συνεπώς, μειώσεις τιμών στα αυτοκίνητα δεν πρόκειται να υπάρξουν, ακόμα και αν μεταταχθούν σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για καθιέρωση διπλών συντελεστών ΦΠΑ με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Οι πληροφορίες μάλιστα για ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή 23% ακόμα και στο 15% (18% για όσους πληρώνουν με μετρητά), όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε προσδοκίες στην αγορά αυτοκινήτου και στους επίδοξους αγοραστές, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να μελετούν ακόμα και τη ματαίωση των παραγγελιών, για να αγοράσουν αργότερα φθηνότερα.

Ωστόσο το μήνυμα του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφές: «η φορολόγηση της αγοράς Ι.Χ θα είναι σχεδόν αμετάβλητη».Το μόνο σίγουρο είναι οι προσδοκίες όσων περίμεναν να πέσει ο ΦΠΑ για να αγοράσουν φτηνό αυτοκίνητο, σε κάθε περίπτωση θα διαψευστούν, αφού στην καλύτερη περίπτωση ο συντελεστής θα μειωθεί από το 23% στο 22%.

ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2015

Περισσότερους φόρους στους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, στους φορολογούμενους που διαθέτουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πισίνες και σκάφη αναψυχής, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό ή «ξεχασμένες» δηλώσεις πάσης φύσεως περιλαμβάνει το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκαταλείπεται προς το παρόν το σχέδιο για την επιβολή φόρου με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ενώ στα μέτρα που σχεδόν έχουν «κλειδώσει» περιλαμβάνονται:

1. Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Αθήνα και θεσμοί έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση της έκπτωσης 30% για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Με την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα αρχικά επίπεδα:

– Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα δουν την εισφορά αλληλεγγύης να αυξάνεται έως 300 ευρώ.

– Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν από 495 έως και 900 ευρώ ετησίως.

– Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ θα έχουν αυξημένο φόρο από 1.440 ευρώ και πάνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Μελετάται αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη και επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής από 5 μέτρα και άνω.

3. Διατήρηση ΕΝΦΙΑ. Όλα δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί καθώς εξασφαλίζει έσοδα ύψους 2,6 δισ. αλλά θα είναι ελαφρώς «κουρεμένος», καθώς για την επιβολή του θα ληφθούν υπόψη οι νέες αντικειμενικές.

4. Νέου τύπου περαίωση για υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων οι οποίες είτε δεν είχαν υποβληθεί καθόλου, είτε είχαν υποβληθεί με ελλείψεις έως τα τέλη του 2014, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η «οικειοθελής συμμόρφωση» αφορά τα πάντα. Αδήλωτα εισοδήματα, ΦΜΑΠ, φόρους κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη ( πλην τελών κυκλοφορίας) και χαρτόσημα δηλώσεις ΦΠΑ, ειδικό φόρο ακινήτων για τις off shore, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, ακόμα και εισφορές υπέρ δακοκτονίας, οι οποίες δεν δηλώθηκαν και δεν αποδόθηκαν.

5. Αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή φορολόγησης ο οποίος θα κινείται μεταξύ 15% – 20% με κίνητρο την άρση των ποινικών διώξεων για όσους αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τις «κρυφές» καταθέσεις.

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΚΠΝΕΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιθυμεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και για τον λόγο αυτό προσανατολίζεται στην παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας.

Η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση εκπνέει την επόμενη Τρίτη 26 Μαΐου αλλά σύμφωνα με τον νόμο για τις 100 δόσεις, ο υπουργός δύναται με απόφασή του να παρατείνει για έναν ακόμα μήνα τη ρύθμιση επειδή υπήρξε καθυστέρηση στο «άνοιγμα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Μέχρι τώρα, η πορεία της ρύθμισης κρίνεται ικανοποιητική, με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος για την είσπραξη 550 εκατ. ευρώ φέτος. Για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, ενεργοποιήθηκε η διάταξη που προβλέπει τον συμψηφισμό της πρώτης δόσης για την υπαγωγή στην ρύθμιση με χρήματα που έχουν δεσμευθεί από τράπεζες. Προϋπόθεση, τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχετήρια, να εισπράττονται εντός της προθεσμίας των τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και να μην πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *