Βαρουφάκης: Θα έρθουν νέα μέτρα

O οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε στον Real Fm και την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας…
Τα νούμερα που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας αποτελούν προαναγγελία νέων μέτρων. Ακριβώς αυτά τα νούμερα, μόνο με νέα μέτρα μπορούν να επιτευχθούν. Ουσιαστικά αποτελούν την προθέρμανση της κοινής γνώμης για τα μέτρα που θα έρθουν.


Σε μία οικονομία όπου το εθνικό εισόδημα θα είναι μικρότερο, όπου δεν θα υπάρχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, ο μόνος τρόπος το κράτος να έχει μεγαλύτερα εισοδήματα είναι να φορολογήσεις περισσότερο. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα πραγματικά ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει το 2014.
Η Γερμανία που βρίσκεται πίσω από τις βουλές της τρόικας, έχει έναν ορίζοντα τεσσάρων μηνών. Δεν υπάρχει κυβέρνηση αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο. 
Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με την Ελλάδα. Αυτή η απόφαση θα παρθεί τους πρώτους μήνες του 2014. Δεν πρόκειται να παρθεί καμία σοβαρή απόφαση , δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, η κρίση θα συνεχίσει να επιμηκύνεται και να βαθαίνει.

Αν θέλετε να δείτε την αξία των προβλέψεων τους για το μέλλον , κοιτάξτε τις προβλέψεις τους πριν από 3-4 χρόνια. Δεν υπάρχουν πιο αποτυχημένες προβλέψεις στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης. 
Όλα αυτά περί προϋπολογισμού και περί προβλέψεων είναι ασκήσεις επί χάρτου που το μόνο ρόλο που παίζουν είναι να προϊδεάσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι έρχονται περαιτέρω γιουρούσια στο εισόδημα του μέσου Έλληνα και παράλληλα ότι δεν αλλάζουν πορεία και θα συνεχίσουν να προσποιούνται ότι υπάρχει μία λύση στο μέλλον, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει, γιατί ούτε οι ίδιοι ξέρουν σε ποιο θέση θα βρίσκονται στο μέλλον.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για το τι θα γίνει με την ελληνική οικονομία, για το πως θα έρθει η ανάπτυξη, για το πως θα σταθεροποιηθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να υποσχόμαστε στον Ελληνικό λαό ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει, ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο Μάρσαλ από μία γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει κατά τον Δεκέμβριο, όποτε προκύψει, όταν είναι απολύτως δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει μόνο για την Ελλάδα και να μην γίνει για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία την Ισπανία… οπότε ο κ. Σταϊκούρας απλώς παρατηρεί τον αυτόματο πιλότο, λαμβάνει από τον πύργο ελέγχου εντολές και απλώς τις ανακοινώνει στο πλήρωμα και τους επιβάτες του αεροσκάφους που λέγεται Ελλάδα.
whitetoweraris.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *