Τρεις εβδομάδες και τρία αγκάθια

Αθήνα

Σε έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων και διάρκειας τριών εβδομάδων, προκειμένου να εξασφαλίσει την δόση των …
31,5 δισ. ευρώ, αποδύεται η κυβέρνηση, μετά τα θετικά μηνύματα της Συνόδου Κορυφής. Με ορίζοντα το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός καλείται να εξασφαλίσει το πράσινο φως της τρόικας, τη συνοχή της κυβέρνησης και την ψήφο της Βουλής για τα επώδυνα μέτρα.

«Έχουμε καλύψει το 90% του δρόμου για να πάρουμε τη δόση. Θα ήταν τεράστια σπατάλη εθνικής προσπάθειας εάν, τώρα, αποτύχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στην εφημερίδα Ημερησία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τα μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δημιουργούν αισιοδοξία ότι το νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει καταβολή της δόσης έως τα μέσα Νοεμβρίου, θα τηρηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα
Πάντως, ο πρωθυπουργός έθεσε καταληκτική ημερομηνία που θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα τη 16η Νοεμβρίου, καθώς -όπως είπε- τότε εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και η καταβολή της δόσης είναι η μόνη διέξοδος για να ανταποκριθεί σε όλες

τις επόμενες υποχρεώσεις της.

Ειδικότερα, στις 16 Νοεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια 6,6 δισ. ευρώ, τα οποία το ελληνικό δημόσιο μόλις που θα μπορέσει να εξοφλήσει, αν η απόφαση της 12ης Νοεμβρίου είναι θετική.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Είμαστε ακριβώς στην κρίσιμη καμπή. Δηλαδή, είμαστε κοντά στο ζητούμενο, στο στόχο, που είναι η εκταμίευση της δόσης. Δεν είναι οποιαδήποτε δόση. Είναι τα κρίσιμα χρήματα που χρειαζόμαστε για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Γιατί, κακά τα ψέματα, έχουμε φθάσει στο σημείο, θα χρησιμοποιήσω μια αγγλική έκφραση «do or die». Τα ταμειακά μας διαθέσιμα, το είπε και ο πρωθυπουργός, είναι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την αποτροπή «ατυχήματος», δηλαδή για καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης, θα έχει προετοιμαστεί το έδαφος από πριν με ένα έκτακτο Eurogroup, που θα συνεδριάσει το πιθανότερο στις 29 Οκτωβρίου.

Το έκτακτο Eurogroup θα δώσει κατ’ αρχήν έγκριση για τη δόση, έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες και όλα να είναι έτοιμα στις 12 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, όμως, όλα τα μέτρα και προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί.

Τα τρία αγκάθια

Έτσι, η κυβέρνηση καλείται στο μεσοδιάστημα των τριών εβδομάδων να ξεπεράσουν τρία αγκάθια: τις καθυστερήσεις της τρόικας, τους τριγμούς στην κυβερνητική συμμαχία και τις αντιρρήσεις βουλευτών να ψηφίσουν το πακέτο.

Η συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να κλείσει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ήδη, έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα από τα μέτρα και ουσιαστικά βασική εκκρεμότητα είναι το εργασιακό. Επιπλέον, μένει να διευκρινιστεί το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς και της μεταρρύθμισης στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί του Σαββάτου ότι έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έκει κλείσει το εργασιακό. Όπως είπε, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αναμένεται να έχει θετικό αποτέλεσμα, τέτοιο που θα μπορούν να το στηρίξουν και οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τις ανατροπές που ζητά η τρόικα για τα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την πίεση που δέχονται εσωτερικά, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, στην πλέον κρίσιμη στιγμή για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για την ενεργό στήριξή τους.

Σύμφωνα με Τα Νέα, πριν το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – πιθανότατα την Τρίτη.

Κατά τη σύσκεψη αυτή, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ψήφισης του πακέτου. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι, ακόμη κι αν υπάρξουν διαρροές, το σημαντικό είναι η Βουλή να εκπέμψει ηχηρό μήνυμα για την κυβερνητική σταθερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι έτοιμος να ζητήσει από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να θέσουν θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *