Στουρνάρας – Τρόικα: Συνάντηση στη σκιά της έκθεσης του ΔΝΤ

Βασικά θέματα ατζέντας οι απολύσεις και η φορολογία


Στη σκιά της αντιπαράθεσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και μεταξύ των δανειστών, που έχει δημιουργήσει η έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα…

Το πρωί της Δευτέρας οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα….

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει η χώρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης θα βρεθεί η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αποκρατικοποιήσεις και η αποτελεσματικότητα των εφοριών.

Η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει κυρίως τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, έχοντας αναλάβει δέσμευση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος Ιουνίου.

Ζητούμενο είναι επίσης τα νέα οργανογράμματα για περισσότερους από 450.000 υπαλλήλους έως το τέλος του μήνα και για άλλους 110.000 έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στο πλάνο των απολύσεων, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, άλλοι 1.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ακόμη 4.000 έως το τέλος του Ιουνίου του 2014, ενώ έως το τέλος του 2014 πρέπει να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, απόρρητη έκθεση που παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις 2.000 πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπεται η απόλυση 1.500 υπαλλήλων από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα φορολογίας, σύμφωνα με το Mega, η ατζέντα είναι βαριά, καθώς συμπεριλαμβάνει το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εντός Ιουνίου), τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (μετά το καλοκαίρι), το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, την αξιολόγηση της αναδιάρθρωση Φορολογικής Διοίκησης ήτοι το πόσο αποδίδει η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και πώς προχωρούν οι συνενώσεις ΔΟΥ, αλλά και την αξιολόγηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών επιδόσεων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *