Αίγυπτος: Συνεχίζονται τα επεισόδια στο Πορτ Σαΐντ

Σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις σημειώθηκαν και σήμερα —για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα— στο…

Πορτ Σαΐντ, ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές που ζητούν την αποφυλάκιση των συλληφθέντων, εν αναμονή της απόφασης στη δίκη για την αιματηρή κατάληξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, γεγονός που είχε συγκλονίσει την πόλη στη Βόρειο Αίγυπτο.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ ελικόπτερα έκαναν συνεχώς υπέρπτηση στα σημεία όπου σημειώνονταν επεισόδια, έξω από κυβερνητικά κτίρια.

Στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν να χωρίσουν τους αστυνομικούς και διαδηλωτές και σε μία περίπτωση ένας οπλίτης με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα χρειάσθηκε να απομακρυνθεί με ασθενοφόρο, ανέφεραν εξάλλου αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Βροντοχτυπήστε τα πόδια, πυροβολήστε, (αλλά) το Πορτ Σαΐντ είναι ελεύθερο», φώναζαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές. «Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς».

Η ένταση δεν έχει κοπάσει ακόμη στο Πορτ Σάιντ μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 ανθρώπων τον Ιανουάριο. Στην πλειονότητά τους οι καταδικασθέντες είναι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο πλέον των 70 ανθρώπων μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα εναντίον ομάδας του Καΐρου, πέρυσι.

Η έκρυθμη κατάσταση αναζωπυρώθηκε την Κυριακή μετά την ανακοίνωση για μεταφορά άλλων 36 κρατουμένων από το Πορτ Σάιντ στο Κάιρο, καθώς πρέπει να παρουσιασθούν για τη δεύτερη φάση της δίκης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Έξι άνθρωποι, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί, είχαν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής κι ένα κτίριο των δυνάμεων ασφαλείας πυρπολήθηκε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *