Χωρίς πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό η σύσκεψη στο Μαξίμου

Παρέμειναν οι διαφορές των κυβερνητικών εταίρων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μετά την τρίωρη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κατέληξε χωρίς πολιτική συμφωνία για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα συνάντηση των τριών αρχηγών εντός της εβδομάδας, πιθανόν την Πέμπτη…

Το έντονο ύφος στις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη πρόδιδαν το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση και είναι η πρώτη φορά από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας που οι δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μεταδίδουν κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε ότι είτε το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου και μπορούν να γίνουν βελτιώσεις μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -λύση που προκρίνει το ΠΑΣΟΚ- είτε το Κίνημα θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

«Πρέπει να πειστεί και η ΝΔ ότι δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική και νομική, αλλά μια συζήτηση που είναι βαθιά πολιτική, αξιακή και ιστορική» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επανέλαβε μετά το πέρας της σύσκεψης τη θέση του κόμματός του ότι οι διατάξεις που εισάγει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία και είναι «δημοκρατική και αξιακή υποχρέωση» να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Παράλληλα, φανερά εκνευρισμένος, ο κ. Κουβέλης επιτέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) η οποία «έσπευσε απαραδέκτως» να δώσει στη δημοσιότητα, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, τη γνωμοδότησή της, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» αφού, όπως είπε, κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου όταν στο παρελθόν, και σε ανάλογη διαδικασία, είχε εκτιμήσει ορισμένες από τις διατάξεις, τότε, συνταγματικές.

Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος τόνισαν ότι θέμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη «δεν τίθεται από εμάς και δεν κατάλαβα να τίθεται», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, επεσήμαναν ότι τέθηκε «με έμφαση» το ζήτημα του συντονισμού της κυβέρνησης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέκεται ιδιαίτερα σε αυτό. «Υπάρχει πρόβλημα, η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας: «Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική αλλά κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την άποψη του κόμματός του για την ανάγκη οι κυβερνητικοί εταίροι να επικαιροποιήσουν το προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης -κάτι που αφορά και «αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας και αξιολόγηση προσώπων»-, τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής, και το πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών.

«Έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις επειδή εφαρμόζεται μια πολιτική δύσκολη, την οποία ξεκινήσαμε ως ΠΑΣΟΚ, για την οποία δεχθήκαμε πάρα πολύ έντονη κριτική και δεχθήκαμε κριτική και από τους σημερινούς κυβερνητικούς μας εταίρους όταν αυτοί βρίσκονταν στην “αντιμνημονιακή” τους φάση. Και τώρα πρέπει όλα αυτά να τα επανεξετάσουμε για να είμαστε έντιμοι, ειλικρινείς και αποτελεσματικοί» είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.

Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *