“Διαπραγματευόμαστε για συμφωνία, αλλά η ρήξη δεν είναι ταμπου”, απαντά η κυβέρνηση στους δανειστές

Οι δανειστές εμφανίζονται να τραβούν το σχοινί για να πετύχουν μία συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της, αλλά και η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της
απαντώντας πώς «η ρήξη δεν είναι ταμπού» και πρέπει να «είμαστε έτοιμοι για όλα».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στους υπουργούς και στους συμβούλους της, ειδικά σε αυτούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις να μην φύγουν εκτός Αθηνών το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Κι αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να “τρέξουν” μέσα στο Σαββατοκύριακο εξελίξεις, ακόμη και να υπάρξει ένα σχέδιο συμφωνίας.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να υπάρξει λύση σε πολιτικό επίπεδο και μία συμφωνία που όχι απλά θα δίνει χρηματοδοτική ανάσα μερικών ημερών στην Ελλάδα και για να πληρώνονται οι δόσεις προς τους δανειστές, αλλά θα θέτει τη βάση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα.

Ήδη, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες προκειμένου να κάνουν επαφές σε πολιτικό επίπεδο, αφού όπως φαίνεται, οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών έχουν λήξει, και μάλιστα με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, αφού κρίθηκε πώς δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο.

Πριν μάλιστα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες με μία συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγορά» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας έριξε και μία «βόμβα», λέγοντας πώς «δουλεύουμε για μία την καλή λύση, αλλά για εμάς η ρήξη δεν είναι φετίχ». Κοινώς δεχόμαστε να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις, αλλά θέλουμε ανταλλάγματα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να στήσουμε…

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που γράφει ότι, «η Αθήνα πλέον περιμένει και προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενον», είπε «ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για όλα». «H ελληνική χρεοκοπία αφορά όλη την Ευρώπη, υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Η στρατηγική επιλογή είναι συμφωνία αλλά στη διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι για όλα…» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Αυτή είναι και η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Θέλουμε έντιμη συμφωνία, αλλιώς δεν πρόκειται να πληρωθεί καμία δόση και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Ο Αλέξης Τσίπρας και το κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι έχοντας φτάσει στο παρά ένα της διαπραγματευτικής λήξης η κάθε πλευρά επιχειρεί να πετύχει το μέγιστο των θέσεών της. Άρα, «αυτό κάνει ο σκληρός πυρήνας των δανειστών, ΔΝΤ και Βερολίνο αυτό κάνουμε και εμείς».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη από τη θέση της «δεν μπορεί να κλείσει η 5η αξιολόγηση» όπως ορίζει η μνημονιακή υποχρέωση με αλλαγές στα εργασιακά, δεν δέχεται αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα (κατά σχεδόν 1 δισ.) που ζητά το ΔΝΤ εκτινάσσοντας τα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς και τις απαιτήσεις για ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ.

Αναμένει επίσης την παρέμβαση των ΗΠΑ στη σύνοδο των G7 στη Δρέσδη, όπου μένει να φανεί αν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα θέσει το θέμα της Ελλάδα στους Ευρωπαίους ομολόγους του και ειδικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητώντας άμεση λύση με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Ήδη, ρεπορτάζ σήμερα, όπως του Bloomberg κάνουν λόγο για πιο ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στο θέμα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως και την παρέμβαση του κ. Λιου στο ΔΝΤ.

Το επόμενο δε τριήμερο επρόκειτο να ακολουθήσει ένα μπαράζ συναντήσεων και συνομιλιών, εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να αποφευχθεί η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και τα επακόλουθα αυτής με πιο σημαντική την τριμερή συνάντηση των Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ τη Δευτέρα.

Μία συνάντηση που γίνεται υπό τη σκιά για το θέμα της Ελλάδας, αλλά και ενός πιθανού… Brexit, αφού επισήμως η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη χτύπημα στις προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και την πολιτικού που ασκούν.

Μάλιστα, αυτό το χαρτί η κυβέρνηση το βάζει στο τραπέζι, καθώς με ένα Brexit από την Ευρωπαική Ένωση και ένα Grexit από την Ευρωζώνη όλοι έχουν να χάσουν και προκαλούνται μεταβλητές που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Ούτε και ο κ. Σόιμπλε που παρουσιάζεται ως μέντιουμ σε αναπηρικό καροτσάκι και προβλέπει πώς δεν θα υπάρχουν συνέπειες από μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *