Μυστική συνάντηση Ιερωνύμου-Φούχτελ στο ιδιαίτερο ησυχαστήριο του Αρχιεπισκόπου στη Βοιωτία

Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε προ ημερών ο επιτετραμμένος της κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, Γιοακίμ Φούχτελ, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ανοικτό
Πανεπιστήμιο του Calw, που πραγματοποίησε ενώπιον μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας του και στελεχών του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον φιλοξένησε στη θερινή του κατοικία, παραχωρώντας του, μάλιστα, τον προσωπικό του χώρο για να διανυκτερεύσει.

«Ως ένδειξη εκτίμησης για το έργο προς όφελος του λαού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος Ιερώνυμος ΙΙ προσκάλεσε τον πολιτικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη μοναστική θερινή κατοικία του και του παραχώρησε τον δικό του χώρο για να διανυκτερεύσει», ανέφερε ο Γερμανός υφυπουργός στον επίσημο διαδικτυακό του τόπο.

Η συγκεκριμένη επισήμανση περιελήφθη, μεταξύ άλλων, στο προωθητικό κείμενο που «ανέβηκε» στο www.fuchtel.de στις 9 Ιουλίου για την ομιλία του κ. Φούχτελ, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά, στις 14 του μήνα, με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προκειμένου να τονιστούν στη γερμανική κοινή γνώμη οι καλές σχέσεις του στενού συνεργάτη της κ. Μέρκελ με την πνευματική ηγεσία της χώρας μας.

Πρόκειται για το ησυχαστήριο της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων στη Ζάλτσα της Βοιωτίας, που επιλέγει τα τελευταία χρόνια ο κ. Ιερώνυμος ως τόπο απομόνωσης και περισυλλογής για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι ένα μοναστήρι χτισμένο στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου, το οποίο ανακαινίσθηκε και αναδείχθηκε σε κέντρο αρχαιολογικών, ιστορικών και θεολογικών μελετών την εποχή που ο Αρχιεπίσκοπος ποίμαινε στην περιοχή ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο, προκαλεί πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητές της, ενώ, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πρόκληση από πλευράς του Γερμανού υφυπουργού, καθώς εκθέτει τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Κι αυτό διότι η εν λόγω συνάντηση, μπορεί να κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στη χώρα μας, αλλά ο κ. Φούχτελ την πρόβαλε στη Γερμανία ως κίνηση εκτίμησης της Ελλαδικής Εκκλησίας προς το πρόσωπό του «για το έργο που επιτελεί», τη στιγμή που τόσο ο ίδιος όσο και ο ρόλος της Γερμανίας στην πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχουν επικριθεί όχι μόνο από δυναμικούς ιεράρχες, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Ιερώνυμο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του συνάντηση με τον κ. Φούχτελ ο Αρχιεπίσκοπος είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα, επισημαίνοντας πως «ούτε οι Γερμανοί μπορούν να γίνουν Ελληνες, ούτε οι Ελληνες Γερμανοί».

«Εγώ είμαι ένας παπάς και θέλω να χρησιμοποιώ τη γλώσσα της αλήθειας, όπως τη νιώθω. Δεν χρησιμοποιώ τη γλώσσα της διπλωματίας. Ετσι όπως έχω μιλήσει σκληρά για την κ. Μέρκελ στο παρελθόν, άλλες φορές σημειώνω ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος άνθρωπος που εκτιμούμε, μια δυνατή προσωπικότητα που η Ευρώπη τη χρειάζεται», είχε αναφέρει.

«Η κρίση έχει αντίκτυπο, όπως είναι φυσικό, στη ζωή του λαού μας. Θα την ξεπεράσουμε. Δεχόμαστε τη συνεργασία, θέλουμε τη βοήθεια των εταίρων μας, όμως υπό έναν απαράβατο όρο: να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Εχουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και όλα αυτά δεν μπορούμε να τα ξεπουλήσουμε.

Το ερώτημα και η αγωνία μας είναι ποια Ευρώπη θέλουμε: Μία Ευρώπη γερμανική ή μία Γερμανία ευρωπαϊκή;», είχε αναρωτηθεί απευθυνόμενος στον Γερμανό επιτετραμμένο.

«Οι Ελληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μιας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας», είχε δηλώσει επίσης παλαιότερα ο κ. Ιερώνυμος, κάνοντας λόγο για «καθοδηγούμενη δημοκρατία».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προς τιμήν του κ. Φούχτελ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Calw, ο πρύτανης του ιδρύματος, Sebastian Plüer, εστίασε στην ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας και αυτός το όνομα του κ. Ιερώνυμου.

«Τώρα υπάρχει πλέον μια εξαιρετικά καλή σχέση συνεργασίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία σε τακτικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΙΙ στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Plüer, υπογραμμίζοντας το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις τέσσερις.

Πρόκειται για τη συνάντηση του κ. Φούχτελ και των εκπροσώπων του Δικτύου «Διακονία» των Ευαγγελικών Φιλανθρωπικών Οργανισμών της Γερμανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, κ. Johannes Stockmeier, τον Δεκέμβριο του 2012, για την ενίσχυση της «Αποστολής», της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής.

Ακόμα, για τη συνάντηση τον Μάρτιο του 2013 του Οτο Ρεχάγκελ (που έχει λάβει τον τίτλο του Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως για την ελληνογερμανική συνεργασία), συνοδευόμενου από τον Γερμανό υφυπουργό, με τον κ. Ιερώνυμο, στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2013 «τρέχει» ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εθελοντών σε Ελλάδα και Γερμανία που υλοποιεί η «Αποστολή», σε συνεργασία με την Ευαγγελική Εκκλησία και το Evangelischer Freiwilligendienst, ενώ τον Μάιο η «Αποστολή» υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με γνωστό γερμανικό όμιλο σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με στόχο τη διεύρυνση και την στήριξη του έργου του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *