Γιατί ο Σαμαράς (δεν) πήρε επάνω του, τους πλειστηριασμούς

Τάκης Αναστασάκης

Ο σάλος που προκλήθηκε, πρώτα από τις δηλώσεις Σκορδά και μετέπειτα Στουρνάρα για την ικανοποίηση των αναγκών του τραπεζικού συστήματος μέσω πλειστηριασμών, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να «παρέμβει» με τη συνοδεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, επιχειρώντας να καθησυχάσει την κοινωνία…
Η ομοβροντία της πλειοψηφίας των βουλευτών, από όλα τα κόμματα, που αντέδρασαν στις ατυχείς δηλώσεις – λαγούς, των κκ Σκορδά και Στουρνάρα ανάγκασαν το Μαξίμου να προσφύγει σε απόλυτα τυπικές δηλώσεις περί προστασίας της κατοικίας των αδυνάμων, που ουδέν το φωτεινό προσέφεραν στην αγωνία του κόσμου.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά τις απαιτήσεις της Τρόικα και των τραπεζών, για το θέμα, όπως γνωρίζει πολύ καλά και πως η κατοικία αποτελεί το διαχρονικό κοινωνικό «φετίχ» της Ελληνικής κοινωνίας. Η κατοικία, το «σπίτι», η οικοδομή, αποτελεί το θεμέλιο λίθο επάνω στον οποίο χτίστηκε όλη η μεταπολεμική οικονομία της πατρίδας μας.

Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του έχει ποιοτικές έρευνες στα χέρια του που ξεκαθαρίζουν πως η κοινωνία, αντέχει πολλά (ελάχιστα ακόμη) στο βωμό της σωτηρίας, όμως θα πάψει να στηρίζει το οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα με την απώλεια κατοικιών. Ειδικά όταν αυτές θα προέλθουν από φορείς όπως η Τρόικα και οι Τράπεζες που στις ψυχές του δοκιμαζόμενου λαού έχουν καταγραφεί ως άπληστα οικονομικά αρπαχτικά.
Τα φαινόμενα αυτοκτονιών στην υπόλοιπη νότιο Ευρώπη για τα θέματα των κατασχέσεων κατοικιών, που αναδίπλωσαν τις εκεί κυβερνήσεις, είναι ακόμη πολύ νωπά.
Η Ελληνική δικομματική κυβέρνηση που στηρίζεται σε πολύ εύθραυστα ποδάρια, θέλει να αποφύγει τουλάχιστον τώρα το ατύχημα. Ειδικά σήμερα που ακόμη δεν έχει κεφαλαιοπηθεί το ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Αμερική και λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ.

Ο κ. Σαμαράς, με τις «διπλωματικές» δηλώσεις του, προσπάθησε να διατηρήσει το κοινωνικό του προφίλ (έναντι του Βενιζέλου) και να πάρει αποστάσεις από Σκορδά και Στουρνάρα, όχι γιατί δεν υπήρχε πρότερη συνεννόηση μαζί τους όπως διαρρέουν, αλλά γιατί σε περίπτωση κοινωνικού ατυχήματος, συνεπεία πιέσεων Τρόικα και τραπεζών, αυτοί θα αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα στον επερχόμενο λίφτινγκ ανασχηματισμό.

Γράφει ο Τάκης Αναστασάκης
για το news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *