Επιστρέφει το σχέδιο με «βομβιστή αυτοκτονίας»

Έχοντας χάσει πλέον τη δυνατότητα του αιφνιδιασμού και αφού η Μέρκελ μπλόκαρε το σχέδιο με “βομβιστή αυτοκτονίας” που είχε αποκαλύψει το Sofokleousin.gr Ολάντ και Ραχόι αναθεωρούν τη στρατηγική τους επιμένοντας όμως στους ίδιους στόχους με κοινή συνισταμένη την πρόταση του ΔΝΤ για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρέους το οποίο θα αναλάβει την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων χωρών. Τα περιθώρια έχουν στενέψει όμως καθώς πολύς χρόνος πέρασε χωρίς να…..
αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ανασυντάχθηκε και πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετούνται οι νέες δηλώσεις των πρωθυπουργών της Γαλλίας και της Ισπανία με τις οποίες επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και της εξεύρεσης οριστικής λύσης έως το τέλος του έτους. «Πρέπει να βρούμε λύση για την Ελλάδα μόλις παραλάβουμε την έκθεση της τρόϊκας. Εφόσον η Ελλάδα επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να αποκτήσει την υποστήριξη της Ευρώπης. Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δική μας θέληση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πλήρως στην ευρωζώνη», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Ολοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την ΕΕ, μια αποτυχία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε», είπε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας. Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «στην Ελλάδα συμβαίνουν και καλά πράγματα».

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα και θεωρούνται απάντηση στα μηνύματα που έστειλε στο πολιτικό ακροατήριο η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και οι άλλες χώρες να πάρουν τις αποφάσεις που αρμόζουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», πρόσθεσε ο Μαριάνο Ραχόι.

Όπως είχε επισημάνει το Sofokleousin.gr και στις 25 Ιουλίου:

Οι ηγέτες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη διογκούμενη πίεση από τις κοινωνίες και τις αγορές ως πολιορκητικό κριό, κυρίως προς την Άνγκελα Μέρκελ, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια επιλογών.

Στις 24 Ιουλίου το Sofokleousin.gr αποκάλυψε την ύπαρξη του σχεδίου Last Resort:

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών και του ΔΝΤ αποδίδουν πολλές από τις εξελίξεις σε οργανωμένο σχέδιο που προωθούν Μόντι και Ραχόι και θα στηρίξει στο τέλος και ο Ολάντ, με στόχο την ενεργοποίηση της ΕΚΤ πέραν των προβλεπομένων ορίων, ώστε να απορροφήσει απευθείας κρατικά ομόλογα είτε η ίδια είτε μέσω του ESM, δίνοντας στις αγορές την αίσθηση ότι οι μηχανισμοί λειτουργούν.

Το σχέδιο έχει ονομαστεί «Last Resort», σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Αυτό το σενάριο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εκτύπωση χρήματος, χωρίς όμως αυτό να είναι άμεσο και υπό συνθήκες πίεσης.

Σε πρώτη φάση η ΕΚΤ θα απορροφήσει τους κραδασμούς και εν συνεχεία θα υπάρξει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος για να υφανθούν οι νέες ισορροπίες στις Βρυξέλλες και να κινηθούν τα νήματα.

http://www.sofokleousin.gr/a

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *