Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ κ. ΜΙΧΑΛΟ…

Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Κατέχετε την κορυφαία θέση στον Επιμελητηριακό κόσμο και σας απευθύνω την ανοιχτή αυτή επιστολή για ένα σημαντικό ζήτημα για το οποίο εκτιμώ ότι η στάση της ΚΕΕΕ διακρίνεται από απόλυτη αδιαφορία.
Είναι το θέμα των καρτέλ που τσακίζουν την Ελληνική Κοινωνία, των καρτέλ που καθημερινά εκβιάζουν και καταστρέφουν χιλιάδες συναδέλφους, μέλη των Επιμελητηρίων όλης της Ελλάδας.
Κατά σύμπτωση, σχεδόν, όλες οι εταιρείες που συστηματικά παρανομούν, και ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, είναι μέλη κεντρικού Επιμελητηρίου, στο οποίο έχετε την τιμή να είστε πρόεδρος. Αυτές οι εταιρείες καθημερινά εκβιάζουν επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες την Δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ή στα πλαίσια παρανόμων συμφωνιών που έχουν κάνει μεταξύ τους. Όλοι οι αγοραστές στην αγορά αναψυκτικών και μπύρας γνωρίζουν ότι μεγάλες πολυεθνικές που επικρατούν στον χώρο «συν-εκβιάζουν» μαγαζιά με ψιλικά, περίπτερα και άλλα ώστε να εξασφαλίζουν την θέση τους στην αγορά.
Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν μεθόδους εγκληματικών συμμοριών. Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την μεγαλύτερη πολυεθνική στα πατατάκια, η οποία έστελνε υπαλλήλους της με κουκούλες και ρόπαλα για να καταστρέφουν σκαλιέρες ανταγωνιστών, σε μαγαζιά που ήταν εκείνη την ώρα σε λειτουργία.
Ανάλογους εκβιασμούς κάνουν όλοι. Για παράδειγμα οι γαλακτοβιομηχανίες που διώκονται ήδη ποινικά (οι υπεύθυνοι) για εκβιασμούς των αγελαδοτρόφων. Ανάλογα οι χονδρέμποροι ξενόγλωσσου βιβλίου. Ανάλογα η πολυεθνική της Μπύρας. Στυγνούς εκβιασμούς όπως οι συμμορίες που διαφεντεύουν την νύχτα. Αντί για πιστόλια όμως, οι κύριοι με τις ωραίες γραβάτες, έχουν ως μέσο εκβιασμού την οικονομική καταστροφή.
Αυτά τα ξέρουμε όλοι. Και αναρωτιέμαι αξιότιμε κ. Πρόεδρε. Η ΚΕΕΕ δεν το γνωρίζει; Εσείς δεν τα γνωρίζετε;
Δεν γνωρίζει η ΚΕΕΕ ότι αυτές οι εγκληματικές συμμορίες είναι βασική αιτία που διατηρούνται ψηλά οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα;
Δεν γνωρίζει η ΚΕΕΕ ότι αυτές οι εγκληματικές συμμορίες είναι βασική αιτία που ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αναπτυχθούν, αφού μόλις σηκώσουν κεφάλι οι εγκληματίες θα τους «εκτελέσουν»;
Δεν γνωρίζει η ΚΕΕΕ ότι αυτές οι εγκληματικές συμμορίες «προστατεύονται» από ένα αστείο νομοθετικό πλαίσιο που καθιέρωσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, με προφανή δόλο να δώσουν περιθώριο δράσης σε αυτές;
Δεν γνωρίζει η ΚΕΕΕ ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστερεί συστηματικά να εντοπίσει και να τιμωρήσει αυτές τις επιχειρήσεις;

Αν δεν τα γνωρίζει κ. Πρόεδρε η ευθύνη σας είναι μεγάλη. Αν όμως τα γνωρίζει (γεγονός που πιστεύω ότι είναι δεδομένο) η ευθύνη σας είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε άριστα τα Επιμελητήρια δεν έχουν ως μέλη μόνο μεγάλες επιχειρήσεις (με εξαίρεση ένα επιμελητήριο που έχει ως μέλη του την πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας). Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία είναι μεσαίες και μικρές, ιδίως οικογενειακές επιχειρήσεις. Η σιωπή της ΚΕΕΕ στο καυτό αυτό ζήτημα είναι εγκληματική εις βάρος ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου.

Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για την απάθεια της ΚΕΕΕ. Το ζήτημα είναι πρωτεύον και έπεται κάθε άλλου ζητήματος όπως φορολογία, εργασιακές σχέσεις κλπ. Τι να κάνει ένας μικρομεσαίος της χαμηλή φορολογία όταν η πολυεθνική με την Δεσπόζουσα Θέση τον υποχρεώνει σε εμπορική πολιτική ζημιογόνα.

Ανάλογη είναι η στάση της ΚΕΕΕ και στο θέμα της απάτης με την Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη του Χατζηδάκη και εσείς προσωπικά μιλήσατε για κατασκευή της Εργαλειοθήκης από συμβούλους του Χατζηδάκη. Και τι έγινε στην συνέχεια; Τίποτα. Η απάτη Εργαλειοθήκη πέρασε σκληρά μέτρα εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θεωρούνται πλέον ως δεδομένα. Ακόμα και την ώρα που ο Πρωθυπουργός δημοσίως δήλωσε ότι ο Χατζηδάκης «υπέκλεψε» την σφραγίδα του ΟΟΣΑ για να περάσει μέτρα υπέρ των ισχυρών, και προφανώς εις βάρος των μικρομεσαίων, η αντίδραση της ΚΕΕΕ ανύπαρκτη. Όχι για να καταγγείλει απλά τα κακώς κείμενα αλλά για να πιέσει με την ισχύ της να ανατραπούν τα μέτρα που πέρασε η προηγούμενη Κυβέρνηση «υποκλέπτοντας» την σφραγίδα του ΟΟΣΑ.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Η ΚΕΕΕ έχει σημαντικό ρόλο στο να επιτύχει πράγματα που μόνα τους τα Επιμελητήρια δεν μπορούν. Η προσωπική σας ευθύνη σε αυτό είναι τεράστια. Οφείλετε να δράσετε ως πρόεδρος της ΚΕΕΕ ώστε το θέμα των καρτέλ να αντιμετωπιστεί καίρια από την Κυβέρνηση, αφού είναι προφανές ότι η προηγούμενες Κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν τέτοια πρόθεση αλλά αντίθετα, ήταν ευχαριστημένες με το απαράδεκτο καθεστώς.

Οφείλετε να δράσετε ως πρόεδρος της ΚΕΕΕ ώστε να ανατραπούν τα μέτρα της Εργαλειοθήκης «απάτης» του ΟΟΣΑ, μέτρα που πέρασε η προηγούμενη Κυβέρνηση κατ’ εντολή των ισχυρών.

Με εκτίμηση

Φλωράς Γιώργος
Επιχειρηματίας
Μέλος στο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564
Τηλ. 2105232621

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *