Βενέδικτος: Είμαι συγκινημένος-Δεν εγκαταλείπω την Εκκλησία

Λίγο μετά τις 11.30 (ώρα Ελλάδος) ο Πάπας Βενέδικτος 16ος έφθασε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μέσα στο «παπικό όχημα», χαιρετώντας τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για την τελευταία δημόσια εμφάνισή του πριν την αυριανή παραίτησή του. «Είμαι πραγματικά συγκινημένος» δήλωσε ο Ποντίφικας κατά την ομιλία του, διαβεβαιώνοντας ότι δεν εγκαταλείπει την Εκκλησία.

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε τόσοι πολλοί σε αυτή την τελευταία γενική ακρόαση του ποντιφικάτου μου. Σας ευχαριστώ από καρδιάς, είμαι πραγματικά συγκινημένος και βλέπω…
την Εκκλησία ζωντανή και σκέφτομαι ότι πρέπει να πούμε ευχαριστώ στον Δημιουργό για τον ωραίο καιρό που μας έφερε, ακόμη και μέσα στο χειμώνα!» είπε ο Πάπας Βενέδικτος χαιρετώντας τους πιστούς που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Καθισμένος σε μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, έχοντας στο πλευρό του, όπως πάντα, τον προσωπικό του γραμματέα, τον μονσινιόρ Georg Gaenswein, υποδέχθηκε καρδινάλιους από διάφορες χώρες και μίλησε σε πολλές γλώσσες: ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αγγλικά.
«Σε αυτά τα 8 χρόνια, ο Κύριος με οδηγούσε, ήταν κοντά μου, μπορούσα να αισθανθώ την παρουσία του, κάθε μέρα. Η εκκλησία έζησε ευτυχισμένες μέρες, αλλά επίσης στιγμές που δεν ήταν εύκολες, κατά τις οποίες, αισθάνθηκα σαν τον Άγιο Πέτρο στην βάρκα με τους ψαράδες. Ο Κύριος έμοιαζε να κοιμάται, αλλά πάντα ήξερα ότι βρισκόταν μέσα στην βάρκα. Η βάρκα της εκκλησίας δεν είναι δική μου, δεν είναι δική μας, είναι δική τους, και ο Κύριος δεν θα την άφηνε να βυθιστεί» προσέθεσε ο Βενέδικτος, διαβεβαιώνοντας πως κατά την διάρκεια του ποντιφικάτου «δεν αισθάνθηκε ποτέ μόνος».

Πρόσθεσε επίσης ότι αποσύρεται, αλλά δεν εγκαταλείπει τον Σταυρό, αφού θα παραμείνει με «νέο τρόπο» στην υπηρεσία του Εσταυρωμένου.
Χιλιάδες καθολικοί τον άκουγαν συγκινημένοι. Οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία, πριν καλά-καλά ξημερώσει, σχηματίζοντας ουρά από πολύ νωρίς για να σιγουρευτούν ότι θα εξασφαλίσουν μια θέση στην πλατεία για την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ποντίφικα πριν την αυριανή παραίτηση.

Παραδοσιακά, οι παπικές ομιλίες το χειμώνα πραγματοποιούνται εντός της αίθουσας του Βατικανού, ωστόσο λόγω του επιπέδου του κοινού ενδιαφέροντος, η τελευταία αυτή ομιλία του ποντίφικα θα γίνει σε εξωτερικό χώρο, ενώ έχουν δοθεί 50.000 εισιτήρια. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προσέλευση περίπου 200.000 ατόμων.
Μετά την αυριανή αποχώρησή του από τα καθήκοντά του, ο Βενέδικτος θα μείνει γνωστός ως «επίτιμος Πάπας».
Χθες Τρίτη, έγινε γνωστό ότι ο Βενέδικτος θα ονομαστεί «επίτιμος πάπας» και θα παραμείνει η τιμητική προσφώνηση «αυτού Αγιότης» και μετά την παραίτησή του. Επίσης, θα εξακολουθήσει να φέρει το παπικό όνομα «Βενέδικτος ΙΣτ’», αντί για το κοσμικό όνομα, Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Θα μπορεί να φορά το διακριτικό λευκό του ράσο, χωρίς κάπα ή στολίδια, θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι, γνωστό ως «το δαχτυλίδι του ψαρά» και η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί με τον ίδιο τρόπο που γίνεται όταν ένας Πάπας πεθαίνει.
Οπως ανακοίνωσε το Βατικανό, ο Βενέδικτος θα παραιτηθεί φορώντας τα ειδικά κόκκινα δερμάτινα παπούτσια του, αντί τα καφέ που κατασκευάστηκαν για αυτόν από έναν τεχνίτη κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στο Μεξικό.

Ο Βενέδικτος θα περάσει τις τελευταίες του ώρες ως Πάπας στην κατοικία του στο Βατικανό, όπου θα αποχαιρετίσει τους καρδιναλίους που βρίσκονταν στις υπηρεσίες του τα οκτώ χρόνια που διετέλεσε στο αξίωμα, επισημαίνει το BBC.
Ο Πάπας θα ταξιδέψει με ελικόπτερο στην παπική κατοικία το Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 24 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης. Θα πάψει να έχει το παπικό αξίωμα αύριο στις 20.00 τοπική ώρα.
Το προσωπικό αρχείο των εγγράφων του θα πακεταριστεί και στις 20.00 το βράδυ της Πέμτης, η ελβετική φρουρά στην κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο θα αποχωρήσει για να αντικατασταθεί από την αστυνομία του Βατικανού. Αυτό θα σημάνει και την αρχή της περιόδου διαδοχής.
Ιστορικά είναι η πρώτη παραίτηση Πάπα μετά από εκείνη του Πάπα Γρηγορίου ΧΙΙ το 1415 και η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αποχώρησης του Βενέδικτου απαίτησε να τροποποιηθούν οι κανόνες για τη διαδοχή, έτσι ώστε ο νέος Πάπας να έχει επιλεγεί πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

Πηγή: ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *