Η τρόικα… νίκησε

(Ακαρποι οι λεονραρισμοί Βρούτση. Ο Στουρνάρας μάζεψε τα ασυμμάζευτα)
Συμφώνησαν στις θέσεις της τρόικας στα εργασιακά οι κκ Βρούτσης και Στουρνάρας παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς και τις…
διαρροές για σκληρές διαπραγματεύσεις και για συγκρούσεις που ξεπερνούσαν τα όρια. Ο υπουργός εργασίας εξερχόμενος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή ενώ από το πρωί άνθρωποι του υπουργείου του τροφοδοτούσαν δημοσιογράφους και media με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διαμορφώνοντας σκηνικό σκληρής διαπραγμάτευσης και κόκκινων γραμμών.

Στο τέλος όπως δήλωσε ο “σκληρός” Πολ Τόμσεν επετεύχθει συμφωνία επί των περισσοτέρων θεμάτων η οποία είναι τόσο σκληρή που ο Φώτης Κουβέλης δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος “φωνάζει”.

Ετσι η γραμμή Μαζινό του Γιαννη ΒΡούτση πήγε άκλαυτη καθώς η τρόικα πέρασε από άλλο μονοπάτι επιβάλλοντας εν τέλει όλες τις βασικές ρυθμίσεις που ζήτησε.

Όπως είχε επισημάνει το Sofokleousin.gr η κυβέρνηση άλλαξε διαπραγματευτική γραμμή δυο φορές το τελευταίο διάστημα. Αρχικά επιχείρησε να στήσει σκηνικό ρήξης με το ΔΝΤ και συμφωνίας με τα άλλα δυο μέλη της τρόικας και εν συνεχεία αφού απέτυχε τραβήξει κάλυψη από την Άγνελα Μέρκελ τα… μάζεψε επιχειρώντας να ανάγει τα θέματα των περικοπών σε μείζον πολιτικό θέμα ώστε να αποκλείσει τους τεχνοκράτες από τη λήψη αποφάσεων.

Από τις Βρυξέλλες όμως το μήνυμα ήταν σαφές: Για να συζητήσουμε πρέπει να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα σε όλα τ α επιμέρους ζητήματα.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει σε δραστικά μέτρα για τη μείωση του τεράστιου δημοσίου χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Όπως όμως όλα δείχνουν η κυβέρνηση συντάσσεται με την Άνγκελα Μέρκελ και δεν αποδέχεται νέο haircut με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να ζητά πιο βαθειές περικοπές και περιστολή δαπανών ώστε να δημιουργηθεί δυναμική μείωσης και να μπορέσει να συμφωνήσει στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

Ο Στουρνάρας ράβει ο Βρούτσης ξηλώνει

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο, συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής, για τα λίγα που απομένουν, πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα», δήλωσε ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες.

Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Νωρίτερα βρισκόταν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ωστόσο αποχώρησε αφού διαπιστώθηκε – για τρίτη φορά σε ένα 24ωρο – ιδιάσταση απόψεων της κυβέρνησης με την τρόικα σε ότι αφορά τα εργασιακά. Η τρόικα αναχωρεί την Τετάρτη από την Αθήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία.

Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν» κατέληξε ο Γ, Στουρνάρας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν αργά τη νύχτα ότι «υπάρχουν προτάσεις για την αγορά εργασίας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις με την τρόικα. Το Υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην τρόικα τις προτάσεις της κυβέρνησης. Κάναμε και εμείς συμβιβαστικές προτάσεις, πήρε πρωτοβουλία και ο Πρωθυπουργός».

«Δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της -τρίτης την ίδια ημέρα- συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Θα έχουμε συναντήσεις από την επόμενη εβδομάδα. Προσεγγίζουμε το θέμα με ρεαλισμό και όχι ιδεοληψία» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της τρόικας. «Αύριο (Τετάρτη) θα ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *