Σε εποχή βίαιης λιτότητας θα επιβαρυνθεί με εκατομμύρια ο κρατικός προϋπολογισμός από το κλείσιμο της ΕΡΤ;

Ερώτηση Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από….

το κλείσιμο της ΕΡΤ και την χαοτική ακόμα κατάσταση

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη συνεχιζόμενη χαοτική κατάσταση, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει δημοσιεύματα που εκτιμούν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού σε 100-125 εκατ. Ευρώ σε μια εποχή που επιβάλλονται βίαιες περικοπές εισοδημάτων, συντάξεων, υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πολιτικής. Ζητάει να μάθει επίσης την άποψη της Κομισιόν, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και των ευρωεκλογών 2014, αν είναι αποδεκτό να μην λειτουργεί δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και τι σκοπεύει να κάνει ώστε να μην συμβεί αυτό.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: “Οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και προσωπικά, με το θεσμικό μου ρόλο ως ευρωβουλευτής, έχουμε καταθέσει προτάσεις και έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο για δημόσια, πλουραλιστική και δημοκρατική ΕΡΤ μέσα από διάλογο με τους εργαζόμενους, τα κόμματα και την Κοινωνία των Πολιτών, αξιοποιώντας και την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία λειτουργίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες μια και το ένα λάθος (κλείσιμο) δεν διορθώνεται με άλλο λάθος (παράταση της χαώδους κατάστασης), που μεταξύ άλλων επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά προκύπτει και ένα ουσιαστικό ερώτημα: αφού η ΕΡΤ έκλεισε που καταλήγουν τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ; Ποιος θα απαντήσει;”

Η ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος:

Πόσο θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός από το κλείσιμο της ΕΡΤ;

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έπληξε τους δημοκρατικούς κανόνες και το δικαίωμα πληροφόρησης. Το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν μείωση του κόστους λειτουργίας και εξυγίανση των οικονομικών της. Φαίνεται, όμως, ότι με το κλείσιμο, εκτός από τα σοβαρά νομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται, προκαλείται και μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, το κόστος λειτουργίας της καλύπτονταν από τις συνεισφορές των πολιτών, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ συνεισέφερε καθαρό ποσό 80.000.000 Ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως, από το κλείσιμο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί με πάνω από 25.000.000 Ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το κόστος θα ανέλθει στα 100-125.000.000 Ευρώ μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η νέα ” Δημόσια Τηλεόραση-Δ.Τ.” δεν έχει ακόμα νομικό πρόσωπο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, Κανονισμό λειτουργίας, ούτε εγκεκριμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Ερωτάται η Κομισιόν:

– ο εκπρόσωπός της στην Τρόικα έχει στοιχεία για το ύψος της συνολικής επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού από το κλείσιμο της ΕΡΤ και την δημιουργία της νέας “Δ.Τ”; Σε μια εποχή βίαιων περικοπών σε εισοδήματα, συντάξεις, δημόσια υγεία και κοινωνικές πολιτικές είναι αποδεκτή η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 100-125 εκ. ευρώ λόγω άστοχων ενεργειών της κυβέρνησης;

– ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ αλλά και των ευρωεκλογών 2014, είναι αποδεκτό να μην λειτουργεί κανονικά δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία; Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να μην συμβεί αυτό αλλά και για να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία στα ΜΜΕ και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.

– πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση με τους εργαζόμενους, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία των πολιτών για να διαμορφωθεί δημόσια ραδιοτηλεόραση με πλουραλιστική κι αξιόπιστη λειτουργία;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *