xOrisOria News

Συντριπτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: Οι πολίτες επέλεξαν ξεκάθαρα “ΝΑΙ”!

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας τάχθηκε σήμερα υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία σε ένα…

δημοψήφισμα που επισφράγισε τη διάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και ξύπνησε τις αποσχιστικές ορέξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Αποστολή Κριμαία: Μαρία Γιαχνάκη

Η ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία εγκρίθηκε από το 96,6% των ψηφισάντων, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ, μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

«Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!» έγραψε ο Αξιόνοφ.

Ετσι, με τον πιο επιβλητικό τρόπο οι κάτοικοι της Κριμαίας αποφάσισαν να σφραγίσουν την Ιστορία της περιοχής ψηφίζοντας ένα ξεκάθαρο «Ναι» στην ένωση με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα σε πολλές περιχές της Κριμαίας γίνονται συνεχείς διακοπές ρεύματος και τηλεφωνικών επικοινωνιών, κάτι που αποδίδεται σε προπαγάνδα.

Σήμερα όλες οι τράπεζες στην περιoχή είναι κλειστές για συναλλαγή χρημάτων προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με την αλλαγή του νομίσματος.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 82%. Η Κριμαία θα ζητήσει αύριο επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter. Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει ιστορική απόφαση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. “Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία”, δήλωσε ο Αξιόνοφ.

Το δημοψήφισμα, το οποίο παρουσιάσθηκε ως άσκηση λαϊκής δημοκρατίας από τις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και τη Μόσχα, διεξήχθη παρουσία χιλιάδων ρώσων στρατιωτών που ελέγχουν τη χερσόνησο εδώ και δύο εβδομάδες μαζί με τις φιλορωσικές πολιτοφυλακές.

Το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες Ρώσων παραβρέθηκαν στη γιορτή για το δημοψήφισμα
που γύρισε σελίδα στην ιστορία της Ρωσίας και της Κριμαίας

Μακριά από τη διπλωματική αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές δυνάμεις, οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά από νωρίς το πρωί στα εκλογικά τμήματα της χερσονήσου, ενθουσιασμένοι με την προοπτική ότι θα πετάξουν προσεχώς τα ουκρανικά τους διαβατήρια και ελπίζοντας να ζήσουν καλύτερα με τις ρωσικές επιδοτήσεις. Η πλειοψηφία των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της Κριμαίας δεν αισθάνθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξήντα ετών ταύτιση με την Ουκρανία, από την οποία προσαρτήθηκε η χερσόνησος με απόφαση του Νικίτα Χρουστσόφ.

Στο Μπακσίσαράι, “πρωτεύουσα” της μουσουλμανικής κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, οι δρόμοι ήταν άδειοι, αφού οι ηγέτες της κάλεσαν τα μέλη να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος έδινε στους ψηφοφόρους επιλογή ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσία και ένα καθεστώς ευρείας αυτονομίας απέναντι στο Κίεβο.

Η νέα ηγεσία της Κριμαίας, αποτελούμενη από οπαδούς της απόσχισης από την Ουκρανία ανήλθε στην εξουσία στη Συμφερούπολη μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, με την υποστήριξη ένοπλων ομάδων “αυτοάμυνας” και χιλιάδων ρώσων στρατιωτών.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία προήλθαν αρχικά από τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης και στην συνέχεια ενισχύθηκαν από δυνάμεις που εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία. Περικύκλωσαν τις βάσεις του ουκρανικού στρατού και στρατηγικά σημεία της χερσονήσου. Ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ιγκορ Τενιούκ ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη εκεχειρίας στην Κριμαία ανάμεσα στους ρώσους και τους ουκρανούς στρατιωτικούς διοικητές. Βάσει της συμφωνίας, οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν θα τελούν υπό αποκλεισμό μέχρι τις μέχρι τις 21 Μαρτίου , οπότε η ρωσική Δούμα θα ψηφίσει επί νομοσχεδίου για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν διαταγή να μην εγκαταλείψουν την Κριμαία, αλλά και να μην εξέλθουν από τις βάσεις τους. Στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές προχώρησαν σήμερα σε εκδηλώσεις επίδειξης ισχύος.

Στο Ντονέτσκ, διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία της εισαγγελίας και στην έδρα των ειδικών υπηρεσιών (SBU) ενώ στο Χάρκοβο, 6.000 διαδηλωτές οργάνωσαν συγκέντρωση-δημοψήφισμα για περισσότερη αυτονομία και για την “κυριαρχία” της ρωσικής γλώσσας.

Οι Ελληνες της Κριμαίας

Οσον αφορά στoν Ελληνισμό που ζει στην Ουκρανία μπορεί να πει κανείς ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και βεβαίως ανησυχούν για το τι πρόκειται να γίνει με τις υπηρεσίες και τα προξενεία στα οποία αναφέρονται ως Ελληνες, λόγω του ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι λίγο ρευστή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προσκόλλησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ηδη από χθες έχουν έρθει από τη Ρωσία υψηλόβαθμα στελέχη υπηρεσιών της κυβέρνησης ώστε να μελετήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία όσον αφορά σε συνάλλαγμα, υπηρεσίες, υπουργεία και υπαλλήλους.

Το γεγονός ότι η Δύση είναι δυσαρεστημένη και από την αρχή δεν επιθυμούσε αυτό το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε να αλλάξει το αποτέλεσμα, αφού θα αναγκαστεί σύντομα να αναγνωρίσει την πράξη του δημοψηφίσματος και Κριμαία ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας.

Αυτό βεβαίως δεν θα συνέβαινε στην περίπτωση που η Κριμαία θα παρέμενε ένα ανεξάρτητο κράτος.

Νωρίς το πρωί οι Ρώσοι αξιωματικoί στρατολογούσαν ρώσους πολίτες οι οποίοι επιυθυμούσαν να καταταγούν πλέον στο ρωσικό στρατό.

Δείτε τις εικόνες:

Μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αρκετοί Ρώσοι που ζουν στην Ουκρανία κατέφθασαν στην πλατεία Λένιν για να δώσουν το παρών.

Οι παρακάτω εικόνες είναι ενδεικτικές:

briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post