Ζήμενς: Κατάθεση Θ. Τσουκάτου

Εμμένει στις θέσεις του, τις οποίες από την πρώτη στιγμή εξέφρασε, ο Θόδωρος Τσουκάτος (πρώην βουλευτής και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτης) ο οποίος εξετάζεται από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens για το 1 εκατ. ευρώ, που…πήρε το 1999 από τα “μαύρα ταμεία” της Εταιρίας και, όπως έχει πει, τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος.
Σε τετρασέλιδο υπόμνημά του, που ανέγνωσε και κατέθεσε στην επιτροπή, παραδέχεται ότι οι χορηγίες στα κόμματα – αλλά μιλώντας ειδικά για το ΠΑΣΟΚ – από ιδιώτες “είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική, την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα”, κατηγορεί μάλιστα τον δικό του κομματικό χώρο “για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών” .

Σημειώνει ότι “ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα – και μιλώ για τα μεγάλα – δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου”.

Δηλώνει, όμως, ταυτόχρονα, όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσής αυτής, ότι δεν νοιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της.

Σπεύδει αφενός να δηλώσει “συναρμόδιος” για την οικονομική καμπάνια εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις: “Δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens”, λέει.

Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απαντά και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος – και υιοθετούν και μέλη της εξεταστικής – για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο.

Ο μάρτυρας το διέψευσε και σήμερα, σημείωσε ότι δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Δεν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί

Δεν θα κληθούν, σύμφωνα με οριστική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Ζίμενς, πρώην πρωθυπουργοί, εκτός και αν προκύψει ανάγκη μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της επιτροπής στη Γερμανία.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης. Αποφασίστηκε επίσης στις δύο-τρεις ημέρες ανακριτικής εργασίας που απομένουν, να εξεταστούν αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα -αύριο η κα Ντόρα Μπακογιάννη- και σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρένθετα πρόσωπα.

Τέλος, αποφασίστηκε αφενός να γίνει το ταξίδι του κλιμακίου στη Γερμανία για σειρά ανακριτικών εξετάσεων -διοίκηση Siemens, Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ, Χριστοφοράκος- και η επιτροπή να κλείσει το έργο της στις 30 Σεπτεμβρίου.
ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *