Τι τρέχει με τις δημοσκοπήσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης;

Κύριε Διευθυντά,

Χθες η έγκριτη εφημερίδα σας δημοσίευσε μία δημοσκόπηση, η οποία ανάμεσα στα άλλα αφορούσε και στην πρόθεση ψήφου για τις δημοτικές εκλογές της
18ης Μαΐου. Σε αυτή τη δημοσκόπηση καταγραφόταν και η πρόθεση ψήφου για τον….
Δήμο Θεσσαλονίκης.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στην έρευνα η υποψηφιότητά μου, η οποία έχει ανακοινωθεί επίσημα στις 6 Νοεμβρίου 2013 και για την οποία έχουν παρουσιαστεί και υποψηφιότητες συμβούλων στις 9 Ιανουαρίου 2014.

Θα πρέπει να σας πω ότι η “KΑΠΑ RESEARCH”, η οποία έκανε την έρευνα, γνώριζε για την υποψηφιότητα μου, μετά από προσωπική επαφή στις 13 Φεβρουαρίου, με την αφορμή μίας ηλεκτρονικής δημοσκόπησης, την οποία διεξήγαγε τότε για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην οποία επίσης δεν με είχε συμπεριλάβει, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ανακοινωμένη υποψηφιότητα εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής παράταξης στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Δε γνωρίζω αν η παράλειψη ήταν σε γνώση της εφημερίδας.

Θέλω να σας ενημερώσω, όμως, ότι είναι η δεύτερη φορά που δημιουργείται- μέσα σε διάστημα δύο μηνών- θέμα με δημοσκόπηση αναφορικά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στις 4 Ιανουαρίου 2014, ο διευθυντής της “METRON ANALYSIS” είχε διευκρινίσει ότι έρευνα της για το Δήμο Θεσσαλονίκης, που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ως πρόθεση ψήφου, δεν αφορούσε σε πρόθεση ψήφου.

Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα δεν είναι η μέτρησή μου. Ούτε καν η ακρίβεια του περιεχομένου της μέτρησης της εταιρείας.
Το θέμα είναι η ίδια η προεκλογική διαδικασία και οι κανόνες με τους οποίους θα γίνει.

Θα γίνει με κανόνες ισονομίας και ισοτιμίας όλων των υποψηφίων;

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι επιφυλάσσομαι να κάνω χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος μου.

Με εκτίμηση
Χρήστος Μάτης
Δημοτικός Σύμβουλος – Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

ΥΓ: Σας επισυνάπτω την επιστολή την οποία έστειλα σήμερα προς τον πρόεδρο του Συλλόγου των Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς ΣΕΔΕΑ, κ.Σπύρο Ζαβιτσάνο.

Κύριε Πρόεδρε,

Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε σας- για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες- αναφορικά με δημοσκόπηση, η οποία αφορά στις εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Χθες στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής” δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση της εταιρείας “Κ-RESEARCH”, η οποία σύμφωνα με τον ιστότοπό σας είναι μέλος σας, με ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου.

Με έκπληξη διαπίστωσα, ότι δεν συμπεριλαμβανόμουν στο ερωτηματολόγιο, παρά το γεγονός ότι έχω ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα μου από τις 6 Νοεμβρίου και στις 9 Ιανουαρίου ανακοίνωσα και μέρος του συνδυασμού.

Η δε εταιρεία γνώριζε την υποψηφιότητα μου, καθώς στις 13 Φεβρουαρίου είχα επικοινωνήσει μαζί της με αφορμή ηλεκτρονική δημοσκόπηση την οποία διενεργούσε, πάλι χωρίς να με συμπεριλάβει.

Σας υπενθυμίζω ότι στις 3 Ιανουαρίου 2014 είχε δημοσιευθεί έρευνα της METRON ANALYSIS για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με πρόθεση ψήφου και λίγες ημέρες μετά η ίδια εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για πρόθεση
ψήφου.

Στην απάντηση σας σε επιστολή μου για εκείνο το θέμα, είχατε αναφέρει:

“H αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής στην έρευνα, αποτελεί βασικό και διαχρονικό στόχο του ΣΕΔΕΑ.”

Θα ήθελα λοιπόν να θέσω και σε εσάς και στην ελεγκτική των δημοσκοπήσεων το ερώτημα:

Πόσο σύμφωνη με τους κανόνες της δεοντολογίας και της επαγγελματικής πρακτικής είναι η παράλειψη ανακοινωμένης δημόσια και επίσημα υποψηφιότητας εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής παράταξης,
από μία μέτρηση;

Είμαι στη διάθεση της αρμόδιας Επιτροπής για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή στοιχεία σχετικά με την έρευνα.

Με εκτίμηση

Χρήστος Μάτης

Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης- Υποψήφιος Δήμαρχος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *