Τι έγραψε στο βιβλίο ο Οικ. Πατριάρχης κατά την επίσκεψη του στο μουσείο του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη

“Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του Κεμάλ Ατατούρκ” έγραψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο βιβλίο επισκεπτών στην πατρική οικία – μουσείο του ιστορικού ηγέτη της κοσμικής Τουρκικής Δημοκρατίας και ευχήθηκε οι μεταρρυθμίσεις του να ζουν για πάντα και ο λόγος του να γίνεται πραγματικότητα όσο περνά ο χρόνος…
Αγαπητοί συμπατριώτες,

η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο αποκαλούμενο σπίτι του Κεμάλ Πασά δεν είναι μια τυχαία ενέργεια.

Κάποιοι στην Τουρκία και την Ελλάδα την οργάνωσαν συνειδητά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναίνεσε στην ενέργεια αυτή.

Η καθ’ όλα καταδικαστέα αυτή πράξη του Οικουμενικού Πατριάρχη τάσσεται ενάντια στην προσπάθεια των Ποντίων να αναγνωριστεί από την Τουρκία την ίδια και διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων και των άλλων Ελλήνων Χριστιανών της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Ποια η σκοπιμότητα να δώσει συγχωροχάρτι στον Κεμάλ;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενήργησε ως πράκτορας τουρκικών συμφερόντων κατά της Ελλάδας.

Αν είναι να ευλογεί τον Κεμάλ και τους Τούρκους καλύτερα να λείπει η παρουσία του και η συμβολή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι έρμαιο, όπως δείχνει η πραγματικότητα, έρμαιο των τουρκικών και άλλων σκοπιμοτήτων.

Ίσως θα πρέπει να γίνουν σκέψεις μετάθεσής της έδρας του από την Κωνσταντινούπολη, όπου δεν έχει πια νόημα η παραμονή του μετά την εξόντωση του Ελληνισμού της πόλης, στην Θεσσαλονίκη, την παρ’ ολίγο πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον σφαγέα των Ποντίων έρχεται να συμπληρώσει και μάλιστα στην πρωτεύουσα του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Θεσσαλονίκη, το έγκλημα των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, που κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ στην Άγκυρα.

Η ραγιαδοσύνη των πολιτικών και πνευματικών μας ταγών στο μεγαλείο του!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αίσχος απ’ αυτή την πράξη της υποτέλειας και δουλοφροσύνης απέναντι σ’ αυτόν, που μαζί με τους Νεότουρκους, είναι υπεύθυνος της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Δυστυχώς τα δεινά του Ελληνισμού δεν σταματούν μόνο σ’ αυτές τις απαράδεκτες από κάθε πλευρά ενέργειες των ανωτέρω.

Κατωτέρω δημοσιεύουμε Απόσπασμα βαρυσήμαντης επιστολής 23 πρώην πρέσβεων της Ελλάδας που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προς τον πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι τα δεινά που υπέστημεν από την τουρκική θηριωδία έχουν και συνέχεια.

Α. ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με αυξανόμενη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι διευρύνονται οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, τις οποίες οξύνει και με το προωθούμενο νέο-οθωμανικό ιδεολόγημα της. Υπό τη σκιά του casus belli, η Άγκυρα επιδιώκει ανατροπή της διεθνούς έννομης τάξης στο Αιγαίο, προβάλλοντας διμερώς και πολυμερώς ανυπόστατους ισχυρισμούς ως προς τη κυριαρχία και το καθεστώς νήσων του Αρχιπελάγους, με τα αεροσκάφη της να παραβιάζουν συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, την ίδια ώρα που πολεμικά σκάφη της υπό το μανδύα της «αβλαβούς διέλευσης» κάνουν επίδειξη σημαίας έξω από το Λαύριο. 

Στη Θράκη, με πολιορκητικό κριό το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής, με τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων και δυστυχώς με τη σύμπραξη ορισμένων τοπικών παραγόντων αλλά και άλλων, η Τουρκία ασκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση υλοποιώντας την μακρόχρονη πολιτική της για τη προβολή ανύπαρκτης «τουρκικής» μειονότητας με απώτερο στόχο την απόσπαση της ακριτικής αυτής περιοχής από τον εθνικό κορμό. Άλλωστε ανάλογο ανύπαρκτο μειονοτικό ζήτημα επιδιώκει να εγείρει στη Ρόδο και στην Κω.

Επί σειρά ετών η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα μέσω του διαλόγου, με διάφορες μορφές : από την πληθώρα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης –που είναι πρόδηλο ότι ελάχιστα έχουν αποδώσει- στις «διερευνητικές συνομιλίες» που έχουν συμπληρώσει 55 γύρους και τείνουν επικινδύνως προς τη διαπραγμάτευση, έως τα Ανώτατα Συντονιστικά Συμβούλια που όχι μόνο αποδεικνύονται άκαρπα αλλά αποπροσανατολίζουν τους φίλους και εταίρους μας ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. 
Αν η ελληνική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχωρήσεις των νομίμων δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων που έκανε σε αντάλλαγμα η Τουρκία.

Θεωρούμε ότι τυχόν απόφαση για συνέχιση του Ε/Τ διαλόγου προϋποθέτει ότι η Κυβέρνηση θα ενημερώσει λεπτομερώς τη Βουλή για τα αποτελέσματα του και για τη σκοπιμότητα αυτός να συνεχισθεί. Τούτο σημαίνει συζήτηση στη Βουλή του όλου φάσματος των διμερών σχέσεων. Ανεξαρτήτως αυτού, θα πρέπει να αποφεύγονται συναντήσεις κορυφής, εάν δεν είναι καλά προετοιμασμένες από ελληνικής πλευράς, διότι κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενο ισχυρισμών της Άγκυρας ότι στις σχέσεις μας όλα βαίνουν καλώς. 
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία έχει επηρεάσει δυσμενώς τις δυνατότητες πολιτικών και διπλωματικών παραστάσεων, θα πρέπει η χώρα μας να κινηθεί με ανανεωμένο δυναμισμό, διμερώς και πολυμερώς, για την ενδελεχή ενημέρωση τρίτων χωρών και της Ε.Ε. ως προς τη στάση της Άγκυρας. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει πρώτον μεν στην επέκταση των χωρικών υδάτων με ανεξάρτητη και κυρίαρχη απόφαση της χώρας μας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και, δεύτερον, στον ορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. 
Η μη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, πέραν των νομικών συνεπειών, μπορεί να δώσει λαβή σε ποικίλες παρερμηνείες. Τέλος θα πρέπει να υπάρξει η δέουσα αντίδραση στη παντοειδή ανατρεπτική δραστηριότητα της γείτονος στη Θράκη –η εκτροπή του Τούρκου Γενικού Προξένου Κομοτηνής από τα καθήκοντα του και η μη συμμόρφωση του στις υποδείξεις της Πολιτείας θα έπρεπε να οδηγήσει στην κήρυξη του ως ανεπιθύμητου- στη Ρόδο και στην Κω.

Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Τσαλουχίδης Δαμιανός Βασιλειάδης


Ο κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από ιεράρχες του Πατριαρχείου, έγινε δεκτός από τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Tugrul Biltekin (Τουγρούλ Μπιλτεκίν), ο οποίος στη συνέχεια τον ξενάγησε στις αίθουσες του ανακαινισμένου μουσείου, που φιλοξενούν δημοσιεύματα και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ καθώς και το κέρινο ομοίωμα του.

«Νιώθουμε χαρά που επισκεπτόμαστε την ανακαινισμένη οικία στη Θεσσαλονίκη του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ατατούρκ. Ευχόμενοι, ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του, ικετεύουμε τον Μεγαλοδύναμο, οι μεταρρυθμίσεις του να ζουν για πάντα και ο λόγος του “Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στην Οικουμένη”, όσο περνάει ο χρόνος να γίνεται πραγματικότητα. Με τις ευλογίες μας», έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών πριν αναχωρήσει, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

iefimerida

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *