ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα υπέρ και τα κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων σε όλη τη χώρα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, μετρούν οι δήμαρχοι. «Οδηγός» τους από τη μία πλευρά ο αντίχτυπος και στις δημοτικές αρχές από τις αντιδράσεις που εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες και από την άλλη η μείωση του κόστους για τα ενοίκια σχολικών κτιρίων που με τον….
«Καλλικράτη» καλούνται να πληρώνουν οι ίδιοι οι δήμοι αλλά και ο εξορθολογισμός στην χωροταξική κατανομή των σχολικών κτιρίων.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις, αν και πληθαίνουν, φαίνεται ότι είναι…προληπτικές καθώς από το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινωθεί ο σχεδιασμός του «Καλλικράτη» στα σχολεία. Το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι μία επιστολή της αρμόδιας για τις συγχωνεύσεις υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου με την οποία ζητούσε από τους δημάρχους προτάσεις για τις συγχωνεύεις αλλά και τις ιδρύσεις νέων σχολικών μονάδων (http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/10061).

Παράλληλα πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν μέσω της aftodioikisi.gr ότι οι συγχωνεύσεις θα κινηθούν στο 3 με 4% του συνολικού αριθμού των σχολικών μονάδων. Δηλαδή, από τις περίπου 16000 σχολικές μονάδες (11.000 γυμνάσια-λύκεια και 5000 δημοτικά) θα καταργηθούν 500 με 650. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα μονοθέσια – ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία με εξαίρεση τα μικρά νησιά αλλά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Οι «πρωτοπόροι» στις αντιδράσεις

Παρ’ όλα αυτά, αντιδράσεις έχουμε ήδη σε όλη τη χώρα με «πρωτοπόρους» μεταξύ άλλων τους δημάρχους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αργυρούπολης- Ελληνικού (αν και στην περιοχή αυτή φαίνεται ότι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση αφορά δύο γυμνάσια-λύκεια που συστεγάζονται!), Αγρινίου, Βοίου Κοζάνης (μάλιστα την Τρίτη έγινε και μηχανοκίνητη πορεία κατοίκων) και Καρδίτσας.

Συνάντηση δημάρχων στο ΠΑΣΟΚ

Για το λόγο αυτό την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, μεταξύ των δημάρχων του κόμματος στην Αττική και της υφυπουργού Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα. Στόχος, να γίνει κατανοητό από τους δημάρχους ότι οι αλλαγές είναι μικρές και συμπεριλαμβάνουν όπου χρειάζεται και ιδρύσεις σχολείων.

Μείωση του κόστους ενοικίων

Παράλληλα θα καταστεί σαφές κάτι που ήδη γνωρίζουν οι δήμαρχοι: Ότι με τον «Καλλικράτη» στα σχολεία εξοικονομούνται πόροι για τους ίδιους τους δήμους, καθώς τώρα πλέον αναλαμβάνουν το κόστος των ενοικίων των σχολικών κτιρίων, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και τις 15.000 ευρώ το μήνα! Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί δήμαρχοι βλέπουν με θετικό μάτι λογικές συγχωνεύσεις. Δηλαδή, συγχωνεύσεις που αφενός δεν διαταράσσουν την καθημερινότητα των μαθητών και των οικογενειών τους και αφετέρου βοηθούν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (π.χ. ολιγοθέσια δημοτικά).

http://www.aftodioikisi.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *