Όλα ή τίποτα για την ψήφιση των μέτρων

Ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων αλλά και μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων της Τρόικας προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός και να αρθούν οι αντιρρήσεις του …
κ. Φώτη Κουβέλη για το εργασιακό.

Η καθυστέρηση που έχει προκύψει καθώς ο κ. Κουβέλης επιμένει στην άρνησή του να δεχθεί τις απαιτήσεις της Τρόικας -που ισοδυναμούν με κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας- κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οπότε εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας όπως δημοσίως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει το θέμα προκειμένου να παρουσιαστεί συμφωνία με την Τρόικα στο Γιουρογουόρκινγκ γκρουπ που συνεδριάζει αύριο και την Δευτέρα. Είναι δε απαραίτητο προκειμένου να προετοιμαστεί η απόφαση του Γιουρογκρούπ στις 12 Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης.

Ωστόσο πέφτει σε αντιφάσεις. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε δημοσίως ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει και ας κάνει ότι θέλει ο κ. Κουβέλης από την άλλη συνεχίζονται οι συζητήσεις για να πεισθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να υποχωρήσει. Επιπλέον ο κ. Στουρνάρας είπε ότι μετά τις υποχωρήσεις της Τρόικας η αντιπαράθεση είναι “περί όνου σκιάς”

Παραλλήλως το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι σκοπεύει να φέρει τα μέτρα σε διαφορετικά άρθρα προκειμένου να ψηφιστούν και από τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης τα δημοσιονομικά και να δοθεί η δυνατότητα στην ΔΗΜΑΡ να διαχωρίσει την θέση της στο εργασιακό. Στην συνέχεια όμως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Αν το εργασιακό έλθει σε ξεχωριστό άρθρο τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαρροές και από το ΠΑΣΟΚ και από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η μεθόδευση αυτή δεν ικανοποιεί την Τρόικα που ζητά την συμφωνία και των τριών πολιτικών αρχηγών πριν τα μέτρα πάρουν το δρόμο για την βουλή προκειμένου να εκδώσει θετική τοποθέτηση που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Στο πλαίσιο αυτό παράλληλα με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος να πείσει τον κ. Κουβέλη υπήρξε χθες συνάντηση του κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη από την ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία όμως απέβη άκαρπη.

Το αίτημα της ΔΗΜΑΡ να αποσυρθεί το εργασιακό και να έλθει αργοτέρα μετά από εκτενέστερη διαπραγμάτευση προσκρούει στην τρόικα η οποία αν δεν κλείσει το συγκεκριμένο θέμα δεν θα εισηγηθεί θετικά ούτε για τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο κ. Σαμαράς εγγυήθηκε στους ευρωπαίους ομολόγους του την συμφωνία με την Τρόικα προκειμένου να αποσπάσει την δήλωση των 17 υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Φυσικά υπάρχουν παράγοντες σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο που καραδοκούν ώστε να εκμεταλλευθούν τις εσωτερικές αντιθέσεις προκειμένου να ενεργοποιήσουν ξανά το αρνητικό σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ανώτερος κυβερνητικός παράγων που ρωτήθηκε από το ΒΗΜΑ για την εμμονή της τρόικας για τα εργασιακά και ειδικώς για τις αποζημιώσεις απάντησε σχεδόν αφοπλιστικά: «Θα βάλουν περίπου 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και προφανώς δεν θέλουν να πληρώσουν χρυσές αποζημιώσεις στα στελέχη και στους διευθυντές που θα απολυθούν ή θα αποχωρήσουν».

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, αντιλαμβάνεται ο καθείς τον παραλογισμό: Η τρόικα για τις αποζημιώσεις μερικών εκατοντάδων τραπεζικών στελεχών θέλει την ανατροπή ενός εργασιακού καθεστώτος δεκαετιών και ένα αριστερό ελληνικό κόμμα είναι έτοιμο να θυσιάσει μια ολόκληρη προσπάθεια διάσωσης της χώρας προς χάριν αποζημιώσεων της ελίτ του τραπεζικού συστήματος που οικτίρει και θεωρεί συνυπεύθυνο για την κρίση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *