Τροφοδοτούν κόντρα Ελλάδας-ΔΝΤ

Επιλέγοντας ρόλο “καλού μαθητή” της Μέρκελ.

Ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ και σύσωμο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν τους προσδοκώμενους καρπούς και ζητούν νέα μείωση του Δημοσίου χρέους της Ελλάδας η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα τεχνητών εντάσεων με το ΔΝΤ. Αρχής γενομένης από την εικονική σύγκρουση μεταξύ Στουρνάρα και Τόμσεν και φτάνοντας μέχρι τις χθεσινές διαρροές για απαιτήσεις του ΔΝΤ για…
πρόθεσμα μέτρα 6,5 δισ. που εκτινάσουν το πακέτο στα 20 δισ., αν υπάρξει επιμήκυνση.

Το σκηνικό που δημιουργείται οδηγεί σε ρήξη της Ελλάδας με το ΔΝΤ καθώς το ταμείο επιμένει για ριζοσπαστικές λύσεις στη βάση πολιτικών αντιλήψεων με θεραπείες σοκ για το πολιτικό σύστημα της Ευρωζώνης. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως έχει αποφύγει να θέσει το θέμα της μείωσης του χρέους κινούμενος στη γραμμή Μέρκελ.

Το Μαξίμου τροφοδοτεί σενάρια για “συνομωσία της τρόικας” διαρρέοντας πως είναι ύποπτα τα εμπόδια που “εφευρίσκουν” διαρκώς οι εκπρόσωποι του κλιμακίου και αποδίδουν σκοπιμότητες.

Διεθνώς υπάρχει ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσει εν τέλει το ΔΝΤ αν δεν ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγούν σε μείωση του χρέους εντός εύλογου χρονικού ορίζοντα και με σαφήνεια. Το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ το Μάρτιο έχει επισημάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα άμεσο κούρεμα του χρέους.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως δημιουργούνται πλέον δυο σφαίρες πολιτικής επιρροής στην Ελλάδα και τα διεθνή φόρα και οριστικοποιούνται οι συμμετέχοντες. Το κλίμα που δημιουργείται μοιάζει ψυχροπολεμικό, όπως έχει στο παρελθόν περιγραφεί εύστοχα και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά συντάσσεται με τη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ παίρνοντας πλέον συγκρουσιακές αποστάσεις από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και παραχωρώντας το ρόλο του ηγέτη στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής της μείωσης του χρέους αλλά διαφωνούν στους τύπους, για την ώρα. Εν συνεχεία και ενώ θα ξεδιπλώνονται οι νέες στρατηγικές δεν αποκλείεται να καταγραφούν και νέα σημεία σιωπηρής σύγκλισης απόψεων.

Όπως επισήμανε το Sofokleousin.gr νωρίτερα στο Μαξίμου φοβούνται ότι:

Εξ αιτίας αυτών των καθυστερήσεων και χωρίς την έκθεση αξιολόγησης, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής όχι μόνον δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις γαι την Ελλάδα, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορέσει καν να θέσει επισήμως ζήτημα επιμήκυνσης.

Ότι πίσω από αυτήν την τακτική της τρόικας κρύβεται κάτι περισσότερο από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος.

Θεωρούν ότι η κωλυσιεργία γίνεται βάσει σχεδίου, ώστε να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια, η Ελλάδα να βρεθεί “με την πλάτη στον τοίχο” και τότε να εκβιαστούν λύσεις, τις οποίες υπό άλλες συνθήκες δεν θα αποδέχονταν η ΕΕ, η Γερμανία -ενδεχομένως ούτε η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεδομένης… της έλλειψης ανάπτυξης, δεδομένων των πιέσεων της αγοράς, δεδομένων των προσπαθειών που έχουν γίνει, χρειάζεται περισσότερος χρόνος», είπε η κ. Λαγκάρντ από το Τόκιο, όπου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως επισημάνει τη στρατηγική Σαμαρά και τη σκηνοθεσία πίσω από την επίσκεψη Μέρκελ γράφοντας στις 10 Οκτωβρίου:

Πέρα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ερμηνεία και την αξιολόγηση των τοποθετήσεων της Μέρκελ, πολιτικοί παράγοντες και σχολιαστές συμφωνούν ότι η επίσκεψη της Μέρκελ ανέβασε τις “μετοχές” του Αντ. Σαμαρά. Οχι μόνον στο εγχώριο πολιτικό “χρηματιστήριο”, αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον ως αδιαμφισβήτητος κυρίαχος στο εσωκομματικό μέτωπο, όπου αντιμετώπιζε αμφισβητήσεις και διαφοροποιήσεις. Παράλληλα, ενισχύοναι η αξιοπιστία, η σταθερότητα και η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

Βοήθησαν σ’άυτό και τα αλά-Τσαουσέσκου σκηνοθετημένα πλάνα, με τους δύο ηγέτες να περπατούν δίκην ρομαντικού περιπάτου κάτω από τα δέντρα της Ηρώδου Αττικού, συζητώντας με ασυνήθιστη οικειότητα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *