Ωρα μηδέν για το Πολυτεχνείο

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το εαρινό εξάμηνο οδεύει προς την απώλεια, καθώς οι διοικητικοί του υπάλληλοι αποφάσισαν χθες επ’ αόριστον απεργία με κατάληψη του ΕΜΠ, ζητώντας να συνεδριάσει εκτάκτως η Σύγκλητος για την αντιμετώπιση του θέματος. Την ίδια στιγμή, όμως, η πρυτανεία και οι κοσμήτορες του ΕΜΠ δηλώνουν ότι…..
εάν δεν αρχίσουν σήμερα τα μαθήματα, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο. Ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις και μεταξύ των πανεπιστημιακών του ιδρύματος, που ζητούν εσπευσμένα να γίνουν γενικές συνελεύσεις σχολών για το θέμα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους, η πρυτανεία και οι κοσμήτορες επισημαίνουν ότι «μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί εννέα εβδομάδες μαθημάτων και υπολείπονται ακόμη τέσσερις εβδομάδες για τη συμπλήρωση των δεκατριών εβδομάδων που προβλέπονται από τον νόμο για να ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο. Η συμπλήρωση των υπολειπόμενων εβδομάδων πρακτικά και αριθμητικά δεν είναι δυνατή αν δεν επαναλειτουργήσει το ΕΜΠ άμεσα, ώστε να ολοκληρωθεί η διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου μέχρι την 1η Αυγούστου 2014, με δεδομένο ότι το εαρινό εξάμηνο δεν μπορεί να επεκταθεί στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος». Και, όπως λένε, «απευθύνουν έστω και την ύστατη στιγμή και για πολλοστή φορά έκκληση: στην πολιτεία να υλοποιήσει, επί της ουσίας, τη διαδικασία ολοκλήρωσης της κινητικότητας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των Ιδρυμάτων. Στους εργαζομένους να προχωρήσουν άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο στο ΕΜΠ και να μην οδηγηθούν οι φοιτητές μας στο αδιέξοδο και την απογοήτευση».

Πάντως, χθες οι διοικητικοί σκλήρυναν τη στάση τους αλλάζοντας θέση, καθώς στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε μεταδοθεί η πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις θέσεις τους από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση ελήφθη ύστερα και από συνεννόηση με την ηγεσία του ΕΜΠ για να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία των πρυτανικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα. Τι άλλαξε; Μία κρίσιμη απόφαση ήταν εκείνη που ελήφθη από το Συμβούλιο που, μεταξύ των επτά υποψηφίων, προέκρινε στον ημιτελικό γύρο τους Βασίλη Μάγκλαρη (12 θετικές ψήφους από τα 14 μέλη), Ιωάννη Γκόλια και Δημήτρη Τσαμάκη (με 10 ψήφους έκαστος) ενώ απέκλεισε τους Νίκο Σταυρακάκη (7 ψήφους), Τώνια Μοροπούλου (2 ψήφοι) και Μάκη Σπαθή (1 ψήφος). Μιλώντας στην «Κ» μέλη του Συμβουλίου ανέφεραν ότι μεταξύ των κριτηρίων που έλαβαν υπόψη ήταν η στάση των υποψηφίων για τη σημερινή κατάσταση του ΕΜΠ και οι ευθύνες που έχουν η πανεπιστημιακή κοινότητα και η νυν ηγεσία του ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, από την Πέμπτη αρχίζουν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων πρυτάνεων ενώπιον του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι εκλογές ορίστηκαν για την Πέμπτη 10 Ιουλίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *