Κλεπτομανία: Γιατί κάποιοι βρίσκουν ικανοποίηση στη κλοπή;

Τι είναι η κλεπτομανία;

Η κλεπτομανία ορίζεται από μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως μια συνεχή τάση να κλέψει…

αντικείμενα που δεν χρειάζεται για προσωπική χρήση . Τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί είναι συνήθως μικρής αξίας για το άτομο και θα μπορούσε κάλλιστα να τα είχε πληρώσει. Έπειτα από τη κλοπή, το άτομο δεν κρατάει τα αντικείμενα αλλά τα πετάει .

Μια άλλη πτυχή της κλεπτομανίας περιλαμβάνει το αίσθημα έντασης πριν από την κλοπή και τα συναισθήματα της ευχαρίστησης, ικανοποίησης και ανακούφισης κατά το χρόνο που διαπράγεται η κλοπή . Η κλοπή δεν γίνεται για να εκφράσουν οργή ή εκδίκηση, ή ως απάντηση σε μια αυταπάτη ή ψευδαίσθηση και δεν οφείλεται σε κάποια διαταραχή.

Μερικές φορές το άτομο μπορεί να συλλέγει τα κλεμμένα αντικείμενα ή ακόμα να τα επιστρέψει κρυφά. Παρά το γεγονός ότι κάποιος με αυτή τη διαταραχή θα αποφύγει να κλέψει όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύλληψης , συνήθως δεν σχεδιάζουν τις κλοπές ή ακόμα δεν σκέφτονται τις πιθανότητες της σύλληψης. Η κλοπή γίνεται χωρίς τη συνεργασία από άλλα άτομα.

Συμπτώματα

Σημάδια για τη κλεπτομανία περιλαμβάνουν:

Δεν μπορούν να αντισταθούν σε αντικείμενα τα οποία δεν τα έχουν ανάγκη και όμως νιώθουν ότι πρέπει να τα έχουν.

Νιώθουν αυξημένη ένταση ακριβώς πριν από την κλοπή

Οι κλοπές αυτές δεν έχουν να κάνουν με εκδίκηση ή για την αντιμετώπιση κάποιας παραίσθησης.

Αίσθηση ευχαρίστησης, ικανοποίησης και ανακούφισης κατά τη στιγμή της κλοπής

Η καλύτερη εξήγηση για τη συγκεκριμένη «πάθηση» μπορεί καλύτερα να συσχετιστεί με τη αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Η ηλικία έναρξης για τη κλεπτομανία είναι μεταβλητή. Μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή και σε σπάνιες περιπτώσεις, αργά κατά την ενηλικίωση.

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *