Το παιχνίδι των μιλιγκράμ και οι παρενέργειες της υπερβολικής λήψης βιταμινών

Ο χημικός Νάσος Αθανασίου μας ενημερώνει με το άρθρο του

Πάν μέτρον άριστον, όπως είπε ο Κλεόβουλος, ένας από τους επτά Αρχαίους Έλληνες σοφούς…

Οι βιταμίνες έχουν ενεργό και ρυθμιστικό ρόλο στη άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού, όσο και σε όλες τις βασικές του λειτουργίες. Το ερώτημα που όμως παραμένει είναι η δοσολογία. Οι πλείστοι από εμάς έχουμε την αντίληψη πως το περισσότερο είναι και το καλύτερο.

Το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό “biology letters” δημοσίευσε μελέτη στην οποία αποδεικνύει την επικινδυνότητα της υπερδοσολογίας, ακόμη και με την βιταμίνη C. Το πείραμα έδειξε μείωση στο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 25% στα πειραματόζωα που λάμβαναν υψηλές δόσεις βιταμινών.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται περίπου 40-70 μικρογραμμάρια ημερησίως, για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και να ενεργοποιεί τους βασικούς κυτταρικούς μηχανισμούς.
Έτσι η συνιστώμενη δοσολογία διαμορφώνεται για τους ενήλικες περίπου στα 100 -300mg ημερησίως, κι όμως, στην αγορά κυκλοφορούν συμπληρώματα που περιέχουν μέχρι και είκοσι φορές μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης, προσεγγίζοντας την μέγιστη ανεκτή δόση.

Στη χρόνια υπερδοσολογία συνιστάται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, αφού μπορεί να επηρεάσει βασικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα, είτε την πρόκληση αναιμίας ή άλλες επιπλοκές.
Στην AGETIS SUPPLEMENTS η διαφώτιση του καταναλωτή θεωρείται υποχρέωση μας. Επίσης εφαρμόζουμε την τεχνογνωσία μας στον φαρμακευτικό τομέα, ώστε να παρέχουμε αποτελεσματικά και ασφαλή συμπληρώματα διατροφής στον καταναλωτή.

 ilovestyle.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *