Ο καφές και το τσάι προστατεύουν τους καπνιστές από εγκεφαλικό

Oι άνδρες καπνιστές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, εάν ανάβοντας το τσιγάρο τους πίνουν καφέ ή τσάι. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Stroke» έχουν προκαλέσει εντύπωση, αλλά η δρ Σουζάνα Λάρσον από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης εξηγεί ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί πιθανόν να …
μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή τα συγκεκριμένα ροφήματα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η ερευνήτρια μελέτησε τους συσχετισμούς μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και του κινδύνου διαφορετικών τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως είναι η εγκεφαλική και η υπαραχνοειδής αιμορραγία τα οποία προκαλούνται από εγκεφαλική αιμορραγία και εγκεφαλικό έμφρακτο, το οποίο παρουσιάζεται συχνότερα και προκαλείται από απόφραξη της αρτηρίας που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο. Αυτό ο τύπος του εγκεφαλικού επεισοδίου συχνά προκαλείται από την αρτηριοσκλήρυνση των αρτηριών.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 26.566 ενήλικοι Φινλανδοί καπνιστές που συμμετείχαν σε μεγάλη μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου και παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού. Κανείς εκ των ανδρών δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου αρχικά. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών της παρακολούθησης του δείγματος, καταγράφηκαν 2.702 εγκεφαλικά έμφρακτα, 383 ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες, 196 υπαραχνοειδείς αιμορραγίες και 84 ακαθόριστα εγκεφαλικά επεισόδια.

Έπειτα από συνυπολογισμό της ηλικίας και της παρουσίας παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, οι άνδρες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού εμφράκτου συγκριτικά με άνδρες που έπιναν λιγότερα από δύο. Οι άνδρες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι καθημερινά είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με άνδρες που δεν έπιναν τσάι. Καμία σχέση δεν καταγράφηκε μεταξύ κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και της ενδοεγκεφαλικής ή υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξαρτήτως των γνωστών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης των ροφημά- των όσον αφορά το εγκεφαλικό έμφρακτο είναι βιολογικά πιθανές λόγω των φαινολών που περιέχουν και των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων που ίσως προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρυνση.

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *