Πως κλέβουν τον χρυσό της Χαλκιδικής

Σκηνικό νέου κοινωνικού διχασμού φαίνεται ότι οικοδομείται στη Βορειο-Ανατολική Χαλκιδική με επίκεντρο τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές…
καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Eldorado Gold ενεργούν μονομερώς θέτοντας εργαζόμενους και κοινωνία απέναντι. Αν και σκηνικό μύριζε μπαρούτι πριν τις εκλογές με τις κινδυνολογικές τοποθετήσεις εκπροσώπων της εταιρίας, ο αρμόδιος υπουργός δεν αντιλήφθηκε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και έδωσε το έναυσμα για νέο κύκλο κοινωνικής και εργασιακής έντασης ανακαλώντας δυο από τις άδειες στις Σκουριές.

Στην πραγματικότητα όμως και ο νέος υπουργός φαίνεται –αν μη τι άλλο- να πέφτει στην καλοστημένη «παγίδα» της Eldorado Gold, η οποία όμως –εν αντιθέσει με την πολιτική ηγεσία- κινείται στα παρασκήνια και χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως μέσο πίεσης προς την πολιτική ηγεσία.

Ετσι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επέλεξε να κινηθεί στην πεπατημένη οδό σύγκρουσης με τους επενδυτές, αγνοώντας –αν το γνωρίζει- το πολύ μεγαλύτερο θέμα της απώλειας εσόδων που υπερβαίνουν τα 1,7 δισ. από τον εμπλουτισμό χρυσού στην Ολυμπιάδα.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πραγματικό Ελντοράντο, το οποίο η εταιρία γνωρίζει και η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί. Στην Ολυμπιάδα η Eldorado Gold απέκτησε με αστείο –και κοινοτικά επιδοτούμενο- τίμημα των 11 εκατ. τη «λίμνη τέλματος» που δεν είναι τίποτε άλλο από εξορυγμένη μάζα υψηλής –υψηλότατης- πυκνότητας σε αρσενοπυρίτη –το βασικό συστατικό του χρυσού-.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία η λίμνη τέλματος υπολογίζονταν να περιέχει 7,5 εκατ. τόνους, ενώ η μέση περιεκτικότητα υπολογίζονταν στα 25-27 γραμμάρια στον τόνο. Όπερ σημαίνει ότι ο επενδυτής μπορεί να εισπράξει περί τα 8,5 δις. δολάρια από την εκμετάλλευσή της.

Σήμερα όμως, μετά από δυο έτη λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού, το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ σε φόρους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα καθώς επιτρέπει την εξαγωγή του εμπλουτισμένου πλέον μεταλλεύματος στο εξωτερικό ως απόβλητο.

Δηλαδή το Δημόσιο διαχρονικά συναινεί σε συστηματική φοροαποφυγή αναγνωρίζοντας ότι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε ορυκτό μείγμα είναι απόβλητο και ως τέτοιο παράγεται και εξάγεται.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *