Συνεχίζεται το τραπεζικό ράλι, αυξάνεται το ρίσκο στο ΧΑ

Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται και σήμερα, για έβδομη κατά σειράν συνεδρίαση, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη της τάξεως του 45% από…

τις αρχές Οκωβρίου. Ομως η ανοδική δυναμική της αγοράς φαίνεται ότι ανακόπτεται, καθώς οι υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις γίνονται πλέον ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Σε ανάσχεση της ανοδικής πορείας και βραχυχρόνια διόρθωση συνηγορούν και οι τεχνικές ενδείξεις: Ολοι οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αναμένονται έντονη μεταβλητότητα και διακυμάνσεις, καθώς το ρίσκο αυξάνεται όσο συνεχίζεται η άνοδος.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι αν η αγορά μπεί τώρα σε φάση διόρθωσης-σταθεροποίησης, θα ακολουθήσει ένας ακόμη κύκλος ισχυρής ανάκαμψης των τραπεζικών χαρτιών μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θ’αρχίσει η περίοδος άσκησης των warrants. Σ’αυτή την κίνηση μπορεί να ακολουθήσουν τα εμποροβιομηχανικά blue chips, όπως και πολλά mid caps, που έχουν πάρει σήμερα τη σκυτάλη, βοηθώντας τον ΓΔ να επανέλθει σε θετικό έδαφος, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες που σημείωνε την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Από χθες ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται την περιοχή ισχυρής βραχυχρόνιας αντίστασης (1.180-1.210 μονάδες), η οποία κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών θα αποτελέσει ισχυρό “ανάχωμα”, όπου θα ολοκληρωθεί ή θα ανακοπεί ο τρέχων άνοδικός κύκλος.

Οι εκτιμήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις τεχνικές ενδείξεις και τις προσπάθειες κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, προκάλεσαν εσπευσμένες ρευστοποιήσεις στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο κόκκινο οι βασικοί δείκτες. Σταδιακά η προσφορά απορροφήθηκε και η αγορά πήρε πάλι ανοδική κα΄τεύθυνση.

Ανακάμπτοντας με αργό ρυθμό την τελευταία ώρα, ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει τις αρχικές απώλειες και κινείται τώρα περί τις 1.200 μονάδες, με κέρδη 0,30%. Εντυπωσιακός ο τζίρος (58 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης), δείχνει ότι διατηρείται το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οριακά ενισχύεται και ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που βρίσκεται στις 398,5 μονάδες (+0,15%).

Ανοδο 2,20% σημειώνει ο τρπαεζικός δείκτης, χάρις στα εντυπωσιακά κέρδη της Eurobank (+18%), της Attica Bank (+9%) και της Εθνικής (+4,3%). Η Πειραιώς σε θετικό έδαφοε (+0,8%), στο κόκκινο η Alpha (-1%). Κέρδη 1-3% καταγράφουν τα warrants.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips ξεχωρίζουν Ελλάκτωρ +5%, Intralot +2,2%, Βιοχάλκο και ΟΤΕ +1,3%.

Απώλειες 3% καταγράφει η ΕΛΒΑΛ, κατά 1-2% υποχωρούν ΔΕΗ, Jumbo/ΜΠΕΛΑ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *