Αγριος εκβιασμός από Σαμαρά: Ψηφίζετε, ή με ρίχνετε

Διάσταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης δίνει τελικά ο Αντώνης Σαμαράς στην ψήφιση του συνόλου των μέτρων καθώς τα καταθέτει ως ένα μόνο άρθρο, αναιρώντας παρασκηνιακή συμφωνία βάσει της οποίας τα εργασιακά θα αποτελούσαν άλλο άρθρο ή ακόμα και διαφορετικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός βλέποντας τη δυσπιστία να επιστρέφει στους κύκλους των Βρυξελλών και τους ξένους ηγέες πτοβληματισμένους επιλέγει …
το σπαρτιατικό ρητό ρητό “Ή ταν ή επί τας” και προχωρά στο επόμενο στάδιο.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να ερμηνευτεί και ως πολιτικός εκβιασμός απέναντι στους κυβερνητικούς εταίρους και ιδιαίτερα προς τον Φώτη Κουβέλη καθώς αυτός είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τα εργασιακά. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες πριν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς η ΔΗΜΑΡ είτε θα ψηφίσει και θα αποδεκατιστεί είτε θα καταψηφίσει και θα βρεθεί εκτός κυβέρνησς, με ότι αυτά συνεπάγονται.

Το Μαξίμου “ντύνει” τώρα το νομοσχέδιο με το μανδύα της απειλής χρεοκοπίας και της μη-εκταμίευσης της δόσης, επιμένοντας σε πολιτική υψηλών τόνων και μακιαβελικών λύσεων ώστε να περιορίσει το πολιτικό κόστος και τις διαρροές.

Πολύ πιθανό θεωρείται να έχει συναινέσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιλογή του Α. Σαμαρά, όπως αυτή φιατυπώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, αν και ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός.

Η νέα αυτή προσέγγιση αναμένεται να αποτελέσει καίριο crash test για ην κυβέρνηση από το οποίο είτε θα βγει ενδυναμωμένη είτε χωρίς τη ΔΗΜΑΡ και κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά μια προόχειρη αποτίμηση του πολιτικού κόστους για τη ΔΗΜΑΡ αν ο Φώτης Κουβέλης αποφαασίσει την ψήφιση του ενιαίου νομοσχεδίου οδηγεί σε τρομακτικά σενάρια απόλειας δημοσκοπικών ποσοστών και βουλευτών και αποδεκατισμού του κόμματος από στελέχη.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή η απόφαση Σαμαρά δίνει το σαφές μήνυμα ότι αν οποιοδήποτε κόμμα εκ των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταψηφίσει τα μέτρα θέτει εαυτόν εκτός κυβέρνησης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ετσι σε δε΄τυερη φάση ο Αντώνης Σαμαράς οδηγείται σε αυτόνομη κυβέρνηση στην οποία αναγκαστηκά θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης ο Φώτης Κουβέλης και ο Ε. Βενιζέλος οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για τυχόν εκλογές και απροσδόκειτες εξελίξεις…

Οι δηλώσεις Στουρνάρα

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και πως ο Π.Τσακλόγλου, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είναι εξουσιοδοτημένος να ενημερώσειο Euroworking Group πως η διαδικασία για τη θεσμοθέτησή τους προχωρά.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι το μοναδικό αγκάθι στη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να συναινέσει το συντομότερο δυνατόν.

Πάντως, δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για υπαναχώρηση στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ, και ειδικά στην κατάθεση των εργασιακών σε ξεχωριστό άρθρο, λέγοντας πως αντιστοίχως και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 15 διαφορετικά άρθρα, «και θα είχε και δίκιο».

Ερωτηθείς εάν θα υπήρχε πρόβλημα σε περίπτωση που δεν θα συμφωνούσε η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μην συμμετάσχει».

Στις 6.30 το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία και θα ενημερώσει.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *