Απαγορεύουν την μπούρκα στους δημόσιους χώρους της Ολλανδίας

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο, όπως η μπούρκα και το νικάμπ, και το νομοσχέδιο για το μέτρο αυτό πρόκειται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

“Οι ενδυμασίες που κρύβουν το πρόσωπο θα απαγορευτούν σε εκπαιδευτικά και νοσηλευτικά ιδρύματα, σε κυβερνητικά κτίρια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Η απαγόρευση δεν ισχύει πάντως για τους δρόμους παρά μόνο “σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον ή για λόγους ασφαλείας” είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Το σχέδιο νόμου δεν έχει θρησκευτικές ρίζες”, υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση επιδίωκε να βρει “μια ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας των ανθρώπων να ντύνονται όπως επιθυμούν και της δυνατότητας να επικοινωνούν και να αναγνωρίζονται”, διευκρίνισε εξάλλου.

Ένα παλαιότερο νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί ο Ρούτε κατά την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του, με τη στήριξη τότε του αντιισλαμιστή βουλευτή Χέερτ Βίλντερς, προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση των εν λόγω ενδυμασιών στους δημόσιους χώρους. Ο όρος αυτός θα καταργηθεί αφού η κυβέρνηση δεν έχει “κανέναν λόγο” να τις απαγορεύσει στους δρόμους, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι παραβάτες του νόμου θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 405 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Ολλανδίας περίπου 100-500 γυναίκες φορούν μπούρκα στη χώρα και οι περισσότερες από αυτές περιστασιακά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *