Ελληνικό βραχυκώκλωμα στην Ευρώπη

Βραχυκύκλωμα στην Ευρώπη προκαλούν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Ο σκληρός “εκβιασμός” του Αντώνη Σαμαρά για ψήφιση όλων των μέτρων σε άρθρο από τη βουλή φαίνεται ότι οδηγεί εκτός κυβέρνησης τη ΔΗΜΑΡ και οδηγεί σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και την Κομισιόν. Κύκλοι διαρρέουν …
αντικρουόμενες πληροφορίες ενώ εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Παρατηρώντας τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της χώρας η τρόικα και οι εταίροι στην Ευρώπη προβληματίζονται αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Όπως διαρρέουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών αποτιμάται εκ νέου το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

Από το Μαξίμου διαρρέουν ότι η στάση αυτή δείχνει ότι η Ευρωζώνη λαμβάνει σοβαρά υπόψην τις εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό και επανεξετάζει τη στάση της ώστε να μην οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη.

Στην Ελλάδα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δίνουν την εντύπωση ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και πως πρόκειται για ένα σκληρό διαπραγματευτικό πόκερ εντός και εκτός συνόρων αλλά που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει τέλος και λύση.

Από την πλευρά του ΔΝΤ έχουν αποστασιοποιηθεί από τις ελληνικές και ευρωπα¨κές ίντριγκες και αναμένου όμως αξιόπιστες τεχνικές λύσεις για την υπέρβαση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό ότι απέρριψε την πολιτική λύση όταν του δόθηκε η ευκαιρία.

Από την Ευρώπη ενημερώνου ότι η αναβολή του Euro working group έγινε ώστε να δοθεί χρόνος στην Τρόικα να συμπληρώσει την έκθεσή της.

Στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων του Euro Working Group έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού για την Ελλάδα έως το 2016 και οι τρόποι με τον οποίο θα μπορέσει αυτό να καλυφθεί.

Η απόφαση για επανάληψη της συνεδρίασης του Euro Working Group τη Δευτέρα, αντί της προγραμματισμένης συνεδρίασης για αύριο Παρασκευή, ελήφθη ώστε να δοθεί χρόνος στην Αθήνα για να καταλήξει σε μια έγκριση και των τριών κυβερνητικών εταίρων της «συμβιβαστικής πρότασης».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *